Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η χρηματοδότηση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στον Παλιό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στα έργα που προτείνονται περιλαμβάνεται η ανάπλαση περιοχών πλησίον εβραϊκών μνημείων

Μέρος της χρηματοδότησης, που έχει εξασφαλιστεί μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για την κάλυψη τμήματος της δαπάνης που απαιτείται για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο συγχρόνως θα λειτουργεί και ως Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ήδη, τα πρώτα δέκα εκατομμύρια ευρώ για το εγχείρημα έχουν εξασφαλιστεί μέσω του γερμανικού δημοσίου, έπειτα από επαφές που είχαν για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε μια έκταση 7.000 τ.μ. πλησίον του Παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Στα έργα που προτείνονται, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης προς χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνονται και αυτά της ανάπλασης των ζωνών που βρίσκονται μπροστά από τέσσερα εβραϊκά μνημεία. Πρόκειται για το Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Αγίου Μηνά, για το κτίριο του Γενί Τζαμί επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και για τις συναγωγές Μοναστηριωτών και Γιαδ Λεζικαρόν επί της Συγγρού και της Βασιλέως Ηρακλείου αντίστοιχα.


Συντάκτης: Βαρβάρας Ζούκα
Πηγή: makthes.gr