Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Αυστραλία: Σπίτια φεύγουν για να έλθουν τα τρένα.

Δεκάδες σπίτια στα νοτιοανατολικά προάστια της Μελβούρνης θα γκρεμιστούν για να ανοιχτεί ο δρόμος σε ανισόπεδες διαβάσεις και νέους υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Δεκάδες σπίτια στα νοτιοανατολικά προάστια της Μελβούρνης θα γκρεμιστούν προκειμένου ν' ανοίξουν δρόμο στις αλλαγές που θα επέλθουν με την κατάργηση των ανισόπεδων διαβάσεων και τη δημιουργία νέων υπόγειων σιδηροδρομικών σταθμών.
Η υπουργός Συγκοινωνιών της Βικτώριας Τζασίντα Άλαν, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, ότι τρεις ανισόπεδες διαβάσεις στο Cheltenham και το Mentone πρόκειται να καταργηθούν. Απέφυγε εντούτοις να αναφερθεί σε άλλα ευαίσθητα σημεία στη σιδηροδρομική γραμμή Frankston, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας που περιβάλλει την όλη υπόθεση.
Μια αβεβαιότητα που οδηγεί εν μέρει στην υπόθεση ότι το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή εναερίων σιδηροδρομικών σταθμών, όπως εκείνου που είναι υπό κατασκευή στο Dandenong, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.
Η πολιτειακή αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο στις περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τα προάστια Edithvale, Carrum, Bonbeach, Seaford και Frankston. 
Η κ. Άλαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της κατασκευής εναέριων γραμμών, σε κάποια σημεία της γραμμής Frankston, τόνισε, εντούτοις, ότι δεν πρόκειται να είναι συνεχείς. Πιο συγκεκριμένη ήταν όσον αφορά το Cheltenham και το Mentone, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον υπόγειο σιδηρόδρομο, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους καλύτερους μηχανικούς και τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Είκοσι πέντε σπίτια και επτά κτίρια επιχειρήσεων θα αγοράσει και στη συνέχεια θα κατεδαφίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει δρόμο στον υπόγειο σιδηρόδρομο.
Η υπουργός αποκάλυψε ότι οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους συνεχίζονται, απαιτείται όμως χρόνος γιατί πρόκειται για λεπτό ζήτημα.
Αυτό να λέγεται, δεδομένου ότι κανείς όταν κτίζει ή αγοράζει ένα σπίτι δεν σκέπτεται ότι θα έρθει μια μέρα που θα του χτυπήσει την πόρτα η πολιτεία και θα του πει «φύγε γιατί θα πρέπει να γκρεμίσουμε το σπίτι σου για να περάσει το τραίνο».
Εννοείται ότι οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες, θα πάρουν αποζημίωση. Κρίνοντας, όμως, κανείς από την άδικη προσφορά στους κατόχους αδειών ταξί, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι η κυβέρνηση Άντριους δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, πολύ λιγότερο δε δίκαιη.

Πηγή: neoskosmos.com