Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Σήμερα η Google τιμάει με Doodle τον σκωτσέζο μηχανικό Σάντφορντ Φλέμινγκ.


190η επέτειος από τη γέννηση του Σάντφορντ Φλέµινγκ

Τον «πατέρα» της παγκόσμιας Σάντφορντ Φλέμινγκ ώρας τιμά σήμερα με Doodle η Google. Ως τον 19ο αιώνα οι κοινότητες ανά τον πλανήτη είχαν την ελευθερία να θέτουν τη δική τους τοπική ώρα.
Το 1876 όµως ένας σκωτσέζος µηχανικός, ο Σάντφορντ Φλέµινγκ, πρότεινε να θεσµοθετηθεί µια κοινή παγκόσµια ώρα και να χωριστεί ο πλανήτης σε χρονικές ζώνες.

Η σύλληψη του Σάντφορντ Φλέμινγκ για την επίσηµη ώρα αποτέλεσε τη βάση του συστήµατος των χρονικών ζωνών που υιοθετήθηκε το 1884, ωστόσο χρειάστηκαν άλλα 35 χρόνια προκειµένου να συµφωνήσουν όλα τα κράτη σε µία κοινή οµάδα χρονικών ζωνών που να καλύπτουν την υδρόγειο. Το αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία 24 µεσηµβρινών που «κόβουν» καθέτως σε φέτες την επιφάνεια της Γης, καθένας εκ των οποίων σηµατοδοτεί µία ώρα του 24ώρου.


Κανένας οργανισµός δεν ασκούσε επίσηµη εξουσία επάνω σε αυτές τις ζώνες. Έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν, τα «εύπλαστα» όρια των ζωνών σε κάποιες περιπτώσεις µεγάλωσαν ή µίκρυναν προκειµένου να εξυπηρετούν γεωπολιτικά και εµπορικά συµφέροντα. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αφορά το µέρος όπου ο ήλιος ανατέλλει (από τεχνικής απόψεως) στον πλανήτη: πρόκειται για τη διεθνή γραµµή αλλαγής ηµεροµηνίας (international date line), η οποία διατρέχει τον Ειρηνικό από τον Βορρά στον Νότο.

Σάντφορντ Φλέμινγκ και ιστορία

Η γραμμή που οριοθετεί το Ανατολικό και Δυτικό Ημισφαίριο είναι μια αυθαίρετη σύμβαση, σε αντίθεση με τον Ισημερινό (την νοητή γραμμή που περιβάλλει τη γη, σε ίση απόσταση από τους πόλους), η οποία χωρίζει το Βόρειο και το Νότιο Ημισφαίριο. Ο πρώτος μεσημβρινός σε 0 ° γεωγραφικό μήκος και ο αντιμεσημβρινός, σε 180 ° γεωγραφικό μήκος είναι τα συμβατικά αποδεκτά όρια, δεδομένου ότι χωρίζουν ανατολικά γεωγραφικά μήκη από δυτικά γεωγραφικά μήκη. Η σύμβαση αυτή καθιερώθηκε το 1884 στη Διεθνή Διάσκεψη Μεσημβρινών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου εγκρίθηκαν οι έννοιες της πρότυπης ώρας του Καναδού μηχανικού σιδηροδρόμων Sir Σάντφορντ Φλέμινγκ.

 Βιογραφικά στοιχεία.

Σκωτσέζος πολιτικός μηχανικός και εφευρέτης, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου του Καναδά και κυρίως στην σιδηροδρομική σύνδεση των δυο άκρων της χώρας, που βρέχονται από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Άφησε πίσω του σημαντικό τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο, ενώ πρότεινε το πρώτο σύστημα ωριαίων ατράκτων (ζώνες ώρας) που έτυχε διεθνούς αποδοχής.
O Σάντφορντ Φλέμινγκ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1827 στο Κέρκαλντι της Σκωτίας. Το 1845 μετανάστευσε στον Καναδά,όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός. Το 1857 ήταν ήδη αρχιμηχανικός των Σιδηροδρόμων Οντάριο, Σίμκοου και Χιούρον, που αποτελούν σήμερα τμήμα των Εθνικών Καναδικών Σιδηροδρόμων.
Από το 1867 έως το 1880, διετέλεσε αρχιμηχανικός στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων του Καναδά. Από την θέση αυτή κατασκεύασε τον Διεθνή Σιδηρόδρομο (επίσης τμήμα των Εθνικών Καναδικών Σιδηροδρόμων) και υποστήριξε την ανάγκη κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς τον Ειρηνικό, της οποίας μάλιστα και κατασκεύασε σημαντικό μέρος.
Μετά την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων το 1880 παραιτήθηκε από την δημόσια υπηρεσία και αφοσιώθηκε σε επιστημονικές εργασίες και στην συγγραφή. Παράλληλα διετέλεσε πρύτανης του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Κίνγκστον. Παρήγαγε ένα σύστημα πρότυπης ώρας (1884), που έτυχε διεθνούς αποδοχής και ένα τηλεγραφικό σύστημα επικοινωνιών για την Βρετανική Αυτοκρατορία, πρώτος σύνδεσμος του οποίου υπήρξε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Καναδά και Αυστραλίας (1902).
Σχεδίασε το πρώτο γραμματόσημο του Καναδά και ίδρυσε το Βασιλικό Καναδικό Ινστιτούτο (RCI), που είναι αφιερωμένο στην προαγωγή των επιστημών. Το 1897 του απονεμήθηκε ο τίτλος ευγενείας του «σερ».
O Σάντφορντ Φλέμινγκ πέθανε στις 22 Ιουλίου 1915 στο Χάλιφαξ του Καναδά, σε ηλικία 88 ετών.

Πηγές: newsit, sansimera.gr