Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Νέοι βανδαλισμοί σε λεωφορείο.


Ακόμα ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί χθες σε μια σειρά αναρίθμητων –πλέον– επιθέσεων που δέχεται ο νέος εξοπλισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο οποίος εγκαθίσταται σταδιακά στις συγκοινωνίες.

Χθες στις 12.10 το μεσημέρι, τέσσερις νεαροί βγήκαν μέσα από την Πανεπιστημιούπολη, εισέβαλαν σε λεωφορείο που ήταν σταματημένο στο τέρμα Ζωγράφου και αφού έσπασαν τέσσερα ακυρωτικά μηχανήματα, ξαναμπήκαν στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης για να προστατευθούν. Οι άγνωστοι μπήκαν σε αρθρωτό λεωφορείο, το οποίο είχε εγκατεστημένα τέσσερα από τα νέα ακυρωτικά (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) και δύο από τα μηχανήματα που εξυπηρετούν το ισχύον, χάρτινο εισιτήριο. Αφού έσπασαν τα νέα ακυρωτικά (είναι πλαστικά, διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα και είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα παλαιά, μεταλλικά) επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές και στα παλαιά.

Το κόστος των τριών ακυρωτικών μηχανημάτων που διαθέτει το κάθε λεωφορείο ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, ενώ τα αρθρωτά διαθέτουν ένα επιπλέον μηχάνημα με το κόστος να ανεβαίνει στα 50.000 ευρώ περίπου. Γεγονός πάντως παραμένει ότι είναι η πολλοστή φορά που άγνωστοι στρέφονται κατά μέσων μαζικής μεταφοράς και τόσο το υπουργείο Υποδομών όσο και ο ΟΑΣΑ εξακολουθούν να διατηρούν στάση παρατηρητή. Πολλοί μάλιστα αποδίδουν τη συγκεχυμένη πληροφόρηση όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος στις φθορές που έχει υποστεί ο εξοπλισμός.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις οι πιθανότητες σταδιακής έναρξης χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τον Φεβρουάριο (όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός) είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Το εναλλακτικό σχέδιο θέλει την έναρξη του συστήματος τον Απρίλιο με παράλληλη λειτουργία χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις γραμμές του αεροδρομίου από τον ερχόμενο μήνα, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα του ΟΑΣΑ.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Κασσίμη
Πηγή: Καθημερινή