Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Δημόσιες επιχειρήσεις σε κατάρρευση...

Υποτίθεται ότι η αριστερά και ιδιαίτερα ο Σύριζα είχαν πάντα στο κέντρο της ιδεολογικής και πολιτικής τους αντίληψης τη ενίσχυση, την προστασία του κρατικού τομέα, των δημόσιων επιχειρήσεων.

Αυτή την αντίληψη χρησιμοποιούν και σήμερα στην καθημερινή σχεδόν αντιπαράθεση τους με την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία μονίμως κατηγορούν ότι θέλει να διαλύσει τον δημόσιο τομέα της οικονομίας.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση έρχεται αυτή ή άτιμη πραγματικότητα και διαψεύδει όλες αυτές τις θεωρίες ,καθώς δεν περνά μέρα που να μην αναδειχθεί και ένα περιστατικό αποσύνθεσης δημόσιων οργανισμών. Χθες ήταν η σειρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υποχρέωσε σε ατέλειωτη ταλαιπωρία όσους είχαν την ατυχία να επιλέξουν να ταξιδέψουν με τρένο.Η μια μετά την άλλη μηχανή έβγαινε εκτός μάχης με τους ταξιδιώτες να περιμένουν στωικά πότε θα τελειώσει το μαρτύριο τους.Προφανώς για την ταλαιπωρία τους δεν φταίει το λίγο παραπάνω χιόνι που έπεσε,γιατί τότε στη μισή Ευρώπη δεν θα κυκλοφορούσαν το μισό χρόνο τα τρένα...
Η ανοργανωσιά,η έλλειψη συντήρησης,ο ανύπαρκτος συντονισμός είναι δυστυχώς χαρακτηριστικά πολλών ΔΕΚΟ.Γιατί δεν είναι μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει τα χάλια της. Το ίδιο συμβαίνει με τις αστικές συγκοινωνίες όπου τα μισά λεωφορεία είναι εκτός δρόμων από έλλειψη συντήρησης.Τα ΕΛΤΑ παραπαίουν καθώς εμφανίζουν πλέον μεγάλα ελλείμματα και αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις ιδιωτικές εταιρίες. Η ΔΕΗ πέρα από τα συνεχή προβλήματα στους σταθμούς παραγωγής, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και κάλυψης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες στις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις,με διοικήσεις συνήθως από κομματικά στελέχη που αδυνατούν να τις διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα. Με αναπόφευκτη συνέπεια τη διαρκή απαξίωση τους και την ταλαιπωρία των πολιτών που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Δεν αρκούν λοιπόν οι θεωρίες και οι ιδεοληψίες περί προστασίας της κρατικής περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος.Πρέπει και να μπορείς να αποδεικνύεις στην πράξη καθημερινά ότι οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις υπηρετούν αποτελεσματικά αυτό για το οποίο υποτίθεται δημιουργήθηκαν.

Γιατί οι πολίτες που τις χρηματοδοτούν από το υστέρημα τους,με τις συνεχείς φορολογικές επιδρομές,έχουν την απαίτηση τα χρήματα τους να πιάνουν τόπο.Κι αυτή η κυβέρνηση,παρά τα όσα λέει, το μόνο που πετυχαίνει είναι να απαξιώνει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων...

ΤΟ ΒΗΜΑ