Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Προ των πυλών η νέα εποχή για τον Σιδηρόδρομο, ερώτημα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


-Με άγνωστο παρονομαστή αναμένουμε την ανάσταση των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα. 

-Μέσα στο 2017, στον σιδηρόδρομο της χώρας περιμένουμε σημαντικά πράγματα. 

Το πρώτο είναι η αλλαγή ιδιοκτησίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που από Δημόσια θα περάσει σε χέρια ..Δημόσια (αλλά ιδιωτικά για τη χώρα) δηλαδή στην Ιταλική Ferrovie.
Επίσης μετά από ατελείωτα χρόνια έργων, βλέπουμε άκρη στο τούνελ και θα έχουμε 4 έργα που με την ολοκλήρωση τους υπόσχονται να αλλάξουν το τοπίο στις μεταφορές. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή.

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται το τελικό οκ από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com οι όποιες εξηγήσεις ζητήθηκαν, εστάλησαν και τώρα ίσως να είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση της εξέτασης της σύμβασης. Εφόσον εγκριθεί θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια που θα μας φέρουν μέχρι το Πάσχα στην ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τίμημα 45εκ.ευρώ στην Ferrovie Dello State Italiane, με παράλληλη διαγραφή του "χρέους" των 750εκ.ευρώ από τις ενισχύσεις παλαιότερων ετών.

Η επόμενη μέρα είναι κυριολεκτικά άγνωστη για το σιδηρόδρομο της χώρας. Σύμφωνα με πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι Ιταλοί δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου όλο αυτό το διάστημα στα γραφεία, προφανώς αναμένοντας τις προσυμβατικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση η ανασύνταξη της εταιρείας και ο εκμοντερνισμός της θα πρέπει να είναι ένας από τους μεγάλους στόχους. Η τωρινή διοίκηση προχώρησε στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά και εφαρμογές internet.

Το μεγάλο αγκάθι για όποιον καθίσει στην καρέκλα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η επόμενη μέρα. Η εταιρεία έχει περάσει σχεδόν 10 πέτρινα χρόνια, απο τη μία με τα ατελείωτα έργα και την άλλη με την κρίση που σχεδόν της στέρησε τα μισά δρομολόγια. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι το προαπαιτούμενο για να μπορέσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να κάνει σχέδια για δρομολόγια, επιβατικά και εμπορευματικά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

Τα καλά νέα από τον χώρο των έργων και σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ είναι ότι μετά από πολλά χρόνια έργα τελειώνουν. Τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσει να λειτουργήσει η ηλεκτροκίνηση μέχρι το σταθμό της Αθήνας και έτσι να λειτουργήσει όλο το δίκτυο από την Τιθορέα μέχρι τον κεντρικό σταθμό της πρωτεύουσας. Αυτό θα σημάνει αναδιάταξη των δρομολογίων του προαστιακού και νέες προοπτικές για τα υπεραστικά δρομολόγια. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει η ηλεκτροκίνηση μέχρι τον Πειραιά.

Στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα υπάρχει διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος εκτός από το τμήμα των 106χλμ από την Τιθορέα μέχρι τον Δομοκό. Το δεύτερο έργο που τελειώνει είναι τα 54χλμ από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι που σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι. Τον Μάρτιο του 2018, έχει προσδιοριστεί η ολοκλήρωση και του τελευταίου τμήματος 52χλμ από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Δομοκό, οπότε όλο το δρομολόγιο από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα γίνεται και με ηλεκτροκίνητα τρένα. Παράλληλα το ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί και το έργο σκούπα που φτάνει μέχρι τα σύνορα στην Ειδομένη.

Το τρίτο έργο που τελειώνει το δεύτερο εξάμηνο του 2017 είναι η νέα διπλή γραμμή στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο (στην περιοχή της Ροδοδάφνης). Εκεί, όπως όλα δείχνουν θα τεθεί σε λειτουργία χωρίς ηλεκτροκίνηση, με την μηχανή να αλλάζει στο Κιάτο από ηλεκτροκίνητη σε ντιζελοκίνητη. Το τρένο θα φτάσει μέχρι τη μισή Αχαϊα μετά από 12 χρόνια απουσίας.

Το τέταρτο έργο που τελειώνει και μάλιστα μέχρι την Άνοιξη είναι η Β`φάση στο Θριάσιο Πεδίο. Με την ολοκλήρωση του θα μπορέσει να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για να αξιοποιηθούν τα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται. Ο χωρός διαθέτει πολλαπλές γραμμές με ηλεκτροκίνηση και αποθηκευτικούς-διοικητικούς χώρους και προορίζεται για την μεγάλη ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, με αιχμή το λιμάνι του Πειραιά που πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Με βάση τα παραπάνω η εταιρεία από φέτος και μέχρι τα μέσα του 2018, θα αποκτήσει ένα αξιόλογο δίκτυο για να μπορέσει να κάνει τις δικές της κινήσεις στη νέα εποχή που ανοίγει για το σιδηρόδρομο. Ο εμπορευματικός τομέας είναι ο προφανής στόχος, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχή αύξηση στις εμπορευματικές μεταφορές. Ήδη στην χώρα εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άδεια είναι η Goldair και η PEARL.

Οι επιβατικές μεταφορές αποτελούν αίνιγμα ακόμα όμως οι πιθανότητες ο κόσμος να αγκαλιάσει το μέσο είναι πολύ μεγάλες και υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό.

Μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσουν και οι 3 Προαστιακοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα που μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί και στις αστικές μεταφορές των πόλεων τους και να γίνουν ταυτόχρονα ένα cash machine για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παραμένει μονοπώλιο στις επιβατικές μεταφορές.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η αποκρατικοποίηση η ίδια σε πρώτη φάση που φαίνεται να έχει κάνει "κοιλιά" αλλά και η απόλυτη σιωπή από τους Ιταλούς που περιμένουμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να μας παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του σιδηρόδρομου στη χώρα.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com