Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος για την καθυστέρηση στα έργα τραμ και μετρό στον Πειραιά.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι "Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του τραμ και του μετρό στον Πειραιά έχει επιτείνει τα προβλήματα των κατοίκων, αλλά και των καταστηματαρχών πέριξ των εργοταξίων, ενώ εντείνεται και η κυκλοφοριακή αναστάτωση στην πόλη". 

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά μετρούν συνεχείς παρατάσεις. Το τραμ έπρεπε να είχε παραδοθεί αρχικά τον Φεβρουάριο του 2015, με ανακοίνωση της εταιρείας όμως η παράδοση του έργου παρατάθηκε για έναν χρόνο, δηλαδή για τον Φεβρουάριο του 2016. Η ανεύρεση αρχαίων έφερε νέες καθυστερήσεις και, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός κατά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι η 20η Δεκεμβρίου 2016.

Αλυσιδωτές καθυστερήσεις έχουν προκύψει και στο έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό, από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων που έχουν ανακύψει και παρεμποδίζουν τις εργασίες του μετρό στην περιοχή συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικά ευρήματα, τα μεγάλα έγκοιλα στην περιοχή των Μανιάτικων και η ανάγκη μετατόπισης και επομένως επανασχεδιασμού του σταθμού «Πειραιάς» λόγω της εύρεσης μεγάλου υπόγειου αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, γίνεται πλέον προσπάθεια τα έργα του μετρό να ολοκληρωθούν εντός του 2020.

Δεδομένου ότι:

• Η μεγάλη καθυστέρηση που συντελείται στην ολοκλήρωση των έργων επέκτασης τόσο του τραμ όσο και του μετρό στον Πειραιά έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, όχι μόνο κυκλοφοριακές, αλλά και οικονομικές, περιβαλλοντικές, αισθητικές και πολιτιστικές.
• Έχετε επιδείξει ασυνέπεια ως προς τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και ολοκλήρωσης των έργων και οι επακόλουθες παρατάσεις εγείρουν έντονη ανησυχία.
• Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα τελειώσουν οι εργασίες επέκτασης του μετρό στον Πειραιά, καθώς όλες οι μέχρι σήμερα προβλέψεις έχουν διαψευστεί.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα του τραμ στον Πειραιά; Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των αρχαίων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα της γραμμής επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά; Πότε ακριβώς αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθεί το έργο στην κυκλοφορία; Υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα; Σχεδιάζεται η τμηματική παράδοση σταθμών του μετρό; 
3. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την άρση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην υλοποίηση των έργων και πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην παράδοσή τους;
4. Θα ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και των καταστηματαρχών που πλήττονται από την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων;

Πηγή: portnet.gr