Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αίγιο. Σχέδια για πάρκο τρένων στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ.

Ένα κτίριο, σημείο αναφοράς για την παραλιακή ζώνη της πόλης, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι ζωή.

Πολύ κοντά στο να αποκτήσει ξανά ζωή, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την παραλιακή ζώνη τού Αιγίου αλλά και για ολόκληρη την Αιγιάλεια, βρίσκεται ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός Αιγίου.
Το ενδιαφέρον και κυρίως το όραμα ομάδας Αιγιωτών να ζωντανέψουν και πάλι αυτό το άλλοτε πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης, φέρνει τον γραφικό σταθμό κοντά στην επαναλειτουργία του, αυτή τη φορά με την μορφή που οι εποχές και η προσδοκώμενη ανάπτυξη του τόπου, προστάζουν…

Σημείο συνάντησης, αφετηρία και προορισμός μετακινήσεων και μεταφορών, πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών για περισσότερο από έναν αιώνα, ο παλιός σταθμός του ΟΣΕ παραμένει αναξιοποίητος και οι όποιες προσπάθειες σημειώθηκαν ώστε να ανοίξει ξανά τις πύλες του, έστω και με άλλη χρήση, δεν προχώρησαν.

Οι συνθήκες όμως, η γενικότερη ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης μέσω της ανάπλασής της, αλλά και η ανάγκη να μην πάει… χαμένο αυτό το μνημείο της σύγχρονης ιστορίας του Αιγίου, ωρίμασαν τις συνθήκες, όχι μόνο για να ανακτήσει ο σταθμός την χαμένη του αίγλη, αλλά και για να δώσει στην περιοχή την αναγνωρισιμότητα και το στίγμα που έχει ανάγκη.

Το νεοκλασικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Αιγίου, κτισμένο το 1895, εγκαταλείφθηκε πριν πέντε περίπου χρόνια, αφού η νέα γραμμή, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες τής πόλης, χαράχθηκε και κατασκευάζεται σε άλλη θέση.

Με το σταμάτημα των δρομολογίων του τρένου, άρχισε το «πλιάτσικο» από τους γνωστούς – άγνωστους, τόσο στο κτίριο όσο και στις γραμμές. Ο σταθμός, που άλλοτε έσφυζε από ζωή εξυπηρετώντας όχι μόνο την μετακίνηση των Αιγιωτών αλλά και των εμπορευμάτων, σήμερα, πλήρως εγκαταλειμμένος, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, υποβαθμίζει ολόκληρη την παραλία της πόλης.

Η ιδέα για Κέντρο Πολιτισμού

Κάπως έτσι, διαπιστώνει κανείς ότι ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα κέντρο Πολιτισμού, «τροφοδοτώντας» όλη την Αιγιάλεια.

Η ιδέα των ανθρώπων που έχουν μισθώσει τον χώρο, είναι ο παλαιός, εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός του Αιγίου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, να αναπαλαιωθεί και να δημιουργηθεί μια ποιοτική κυψέλη πολιτισμού, ευαισθησίας και οικολογικής συνείδησης, που θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και θα μελετάει, θα εκπαιδεύει και θα επιμορφώνει πάνω στο αντικείμενο του τρένου, σαν Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, αλλά ταυτόχρονα θα διασκεδάζει και θα ψυχαγωγεί!

Είναι βέβαιο, όπως αναφέρει το protionline, ότι θα συντελέσει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα η συνολική έκταση του παλαιού σταθμού του Αιγίου παραμένει αναξιοποίητη, τελείως αποκομμένη από τις λειτουργίες τής πόλης με χαρακτηριστικά έντονης υποβάθμισης.

Η αναβάθμιση του παλαιού σταθμού που υλοποιείται με την παρούσα επιχειρηματική πρόταση βοηθάει και ωθεί τον δήμο Αιγιαλείας να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το έργο της ανάπλασης της παραλίας και της σύνδεσής της με την επάνω πόλη, αλλάζοντας την μορφή της παραλίας και πραγματοποιώντας την ενοποίηση των διαδρομών περιπάτου από το Θεματικό Πάρκο του τρένου μέχρι το λιμάνι, τις δώδεκα βρύσες, τον πλάτανο του Παυσανία και το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, καθώς και προς το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και την πλατεία και το πάρκο των Υψηλών Αλωνίων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: patrasevents.gr