Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Οι Άγιοι Ανάργυροι των σιδηροδρομικών στον Δοξαρά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιοι Αναργυροι των σιδηροδρομικων στο Δοξαρά Σιδηροδρομικά ΝέαΓιορτάζει και πανηγυρίζει μεθαύριο Τρίτη 1η Νοεμβρίου ο ιερός ναός Αγίων Αναργύρων των σιδηροδρομικών στον Δοξαρά. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ», το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών, ο Σύλλογος φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας και η επιτροπή του ναού,
ανήμερα της εορτής θα τελέσουν θεία λειτουργία με θείο κήρυγμα, αρτοκλασία, λιτάνευση της ιερός εικόνας των αγίων και μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των φονευθέντων και όλων των σιδηροδρομικών που έχουν αποβιώσει και των μελών των οικογενειών τους. Έχουν κληθεί να παραστούν οι διοικήσεις του ομίλου του ΟΣΕ και οι αρχές του ν. Λάρισας. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από την πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας (πλατεία 23ης Οκτωβρίου 1944) στις 7:30 το πρωί. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.6977-744376,6977-137255,6948-304583 και 6945-636829.

Υπενθυμίζεται ότι την 1 η Νοεμβρίου 1972 εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων έγινε σιδηροδρομικό δυστύχημα με σύγκρουση δύο τρένων. Οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας και της Νέας Ιωνίας Βόλου στη μνήμη των θυμάτων, έκτισαν με δαπάνες των το εκκλησάκι, αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο, την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου με θεία λειτουργία, αρτοκλασία και μνημόσυνο. Φέτος η εορτή και πανήγυρη της 1ης Ιουλίου έλαβε πανελλήνια μορφή με τη συμμετοχή σιδηροδρομικών από άλλες πόλεις της Ελλάδος όπως από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο κ.λπ. Το εκκλησάκι συντηρείται με δαπάνες του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ», ειδικά δε φέτος έγιναν πολλές εργασίες, όπως η αναπαλαίωση της σκεπής που έτρεχε, ο ελαιοχρωματισμός μέσα-έξω, το βάψιμο όλων των χώρων, η στήριξη του ιερού του ναού, αναπαλαίωση των εικόνων και άλλα. Πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμη πολλά για να γίνει η εκκλησία λειτουργική, όπως ο δρόμος, η ανάπλαση του αύλειου χώρου, περίφραξη και ενέργεια για ρεύμα και νερό και άλλα. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ελπίζει ότι το εκκλησάκι, το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα είναι έτοιμο και με τη βοήθεια των Αγίων Αναργύρων θα γίνουν τα θυρανοίξια.

Συντάκτης: Ευάγγελος Ρηγόπουλος