Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Βίντεο-ντοκουμέντο. Ο σιδηρόδρομος και τα άγνωστα πολυβολεία του Μεταξά που πήραν οι Γερμανοί στην Κατοχή.


Το άγνωστο πολυβολείο που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Μεταξά και χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατά τη μαύρη περίοδο της Κατοχής. Ένα ακόμη μνημείο αφημένο στο έλεος του χρόνου.
Οι προετοιμασίες για τον πόλεμο είχαν ξεκινήσει από το 1939, όταν η κυβέρνηση Μεταξά άρχισε να οχυρώνει στρατηγικά σημεία στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική. Από το 1936 άλλωστε είχε ξεκινήσει η θρυλική "γραμμή Μεταξά" με 21 οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από την περιοχή Μπέλες μέχρι βορειοανατολικά της Ξάνθης.
Ζωτικής σημασίας ήταν η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την πρωτεύουσα με τη Βόρεια Ελλάδα. Στρατηγικό σημείο ήταν το τούνελ του Αγίου Στεφάνου όπου αποφασίστηκε να δημιουργηθούν πολυβολεία στην είσοδο και την έξοδο, για να ελέγχονται τα τρένα που έμπαιναν και έβγαιναν από την Αττική.
Το πολυβολείο στη νότια πλευρά χτίστηκε επιτυχώς. Το άλλο, στη βόρεια πλευρά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί από τους Έλληνες και το ολοκλήρωσαν οι Ιταλοί κατακτητές.

Στη συνέχεια τα πολυβ λεία χρησιμοποιήθηκαν από Ιταλούς και Γερμανούς για να ελέγχουν τα διερχόμενα τρένα για έγγραφα και για φορτία. Η μαύρη περίοδος της Κατοχής είχε αρχίσει για την Ελλάδα.
Σήμερα τα πολυβολεία είναι εντελώς παρατημένα, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα Ιστορίας και διδασκαλίας των μαθητών για την επέτειο του ΟΧΙ και για την περίοδο της γερμανικής εισβολής στη χώρα.


 Βίντεο και φωτογραφίες: haanity
Συντάκτης: Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: news247.gr