Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Στο αρχείο δυστύχημα με δύο νεκρούς σε αφύλακτη διάβαση.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 στην αφύλακτη διάβαση του Πλατυκάμπου


Δυσφορία στις οικογένειες των θυμάτων προκαλεί η απόφαση να τεθεί στο αρχείο σιδηροδρομικό δυστύχημα που είχε γίνει σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ στο ύψος του Πλατυκάμπου το 2008 και στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα, όταν ένα φορτηγό συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία Ιντερσίτι που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισας – Βόλου.
Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που ήταν από το Βόλο και ο οδηγός του φορτηγού από τη Λάρισα.
Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης με τρεις κατηγορούμενους. Πέρασε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας το 2014, από το οποίο καταδικάστηκαν οι δύο εξ αυτών, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας το 2015, από το οποίο καταδικάστηκε ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης στον Αρειο Πάγο τον Απρίλιο του 2016 η οποία και έγινε δεκτή.
Ετσι η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας με έναν κατηγορούμενο. Το δικαστήριο συνεδρίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα να γίνει κανονικά, αποφάσισε την παραγραφή αφού είχε συμπληρωθεί η 8ετία.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο δικαστήριο που έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 από τους τρεις κατηγορούμενους καταδικάσθηκαν οι δύο με ποινή φυλάκισης 27 μηνών –με αναστολή- για τις πράξεις της διατάραξης της ασφάλειας σιδηρόδρομου από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.
Σύμφωνα με εκείνο το δικαστήριο το δυστύχημα «οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλεια τόσο των δεύτερου και τρίτου κατηγορούμενου όσο και του οδηγού του φορτηγού αυτοκινήτου». Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά πως βαρύτερη αμέλεια (από αυτήν των δύο κατηγορουμένων) βαρύνει τον θανόντα οδηγό του φορτηγού».
Το δεύτερο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο) έγινε τον Ιούνιο του 2015, όπου μετά από δύο συνεδριάσεις κρίθηκε η ενοχή ενός κατηγορούμενου και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών με αναστολή. Κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο που έγινε δεκτή και παραπέμφθηκε η υπόθεση για συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο.
Αυτό ορίστηκε για 6 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονταν 8 χρόνια με αποτέλεσμα να παραγραφεί.

Δυσφορία από τους συγγενείς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικογένειες των δύο θυμάτων, όπως υπογράμμιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ νομικοί από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, καθώς όπως τονίζουν «η παραγραφή μίας υπόθεσης που αφορά σε δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι δε μπορεί να γίνει αποδεκτή ασυζητητί». Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν ενώ επίσης θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εκτός από το ποινικό, υπάρχει και το αστικό δικαστήριο που «τρέχει» το επόμενο διάστημα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Πηγή: taxydromos.gr