Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

«Αγκάθι» η παράδοση του τμήματος Αθήνα - Τρεις Γέφυρες.

Μόλις 200 μέτρα ηλεκτροδότησης αποτρέπουν την παράδοση του έργου, το οποίο είναι έτοιμο από τον περασμένο Ιούνιο.
Πρόκειται για την πλήρη ηλεκτροδότηση του τμήματος Αθήνα - Τρεις Γέφυρες, το οποίο όμως δεν παραδίδεται, καθώς η ανάταξη της ηλεκτροκίνησης ολοκληρώθηκε έως και 200 μέτρα πριν από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών. Το εν λόγω έργο ήταν προγραμματισμένο εξαρχής να φθάσει μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, διότι το υπόλοιπο τμήμα αφορούσε άλλη εργολαβία, που έχει αναλάβει την ηλεκτροδότηση του τμήματος από την Αθήνα (Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών) έως τον Πειραιά. Η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα - Πειραιάς αναμένεται έως το τέλος του έτους, οπότε και θα μπορεί, πλέον, το δίκτυο της Αθήνας να είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενο. Τα έργα ηλεκτροκίνησης του Σ.Σ. Αθηνών που περιλαμβάνονται στην εργολαβία Πειραιάς - Αθήνα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θανάσης Βούρδας σε επιστολή του προς τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Η ομοσπονδία απευθυνόμενη στην ΕΡΓΟΣΕ, τον ΟΣΕ και το υπ. Υποδομών ζήτησε εξηγήσεις όσον αφορά στα έργα του τμήματος Τιθορέα - Δομοκός, που είναι σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια περίπου, καθώς και το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα. Απαντώντας ο κ. Βούρδας απέδωσε τις καθυστερήσεις στην περίφημη σύμβαση 994 (2005) του ΟΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι χαρακτηρίστηκε ως ολυμπιακό έργο, αλλά ανατέθηκε μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δράμα - Ξάνθη

Παράλληλα, χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση θα μείνουν από την Κυριακή και επί τουλάχιστον 6 μήνες Δράμα - Ξάνθη στο πλαίσιο προγραμματισμένης διαδικασίας συντήρησης και ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου από τον ΟΣΕ. Η παρέμβαση αυτή είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως εξηγεί ο ΟΣΕ σε ανακοίνωσή του εγείροντας ανησυχία για την έως τώρα λειτουργία του εν λόγω τμήματος.
Η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Δράμας - Ξάνθης έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα 6 - 9 μηνών.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Πηγή: kathimerini.gr