Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα Μετρό και Τραμ.

Τέσσερα μεγάλα έργα Μετρό και Τραμ έχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η Αττικό Μετρό. Τα τρία από αυτά είναι έργα Μετρό και υπάρχει και ένα έργο Τραμ.



ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ

Στα έργα Μετρό έχουμε τρία έργα σε εξέλιξη με συνολικά 22χλμ υπόγειας γραμμής και 24 σταθμούς. Από αυτά τα 2 έργα είναι στη Θεσσαλονίκη με 14,5χλμ υπόγειας διπλής σήραγγας και 18 σταθμούς και ένα έργο στην Αθήνα με 7,5χλμ υπόγειας σήραγγας διπλής τροχιάς με 6 σταθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη από το 2006 βρίσκεται σε κατασκευή η βασική γραμμή μήκους 9,6χλμ με 13 σταθμούς. Όταν ξεκινούσαν τα έργα ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος δεν μπορούσε να φανταστεί πως 10 χρόνια αργότερα θα βρισκόμασταν όχι απλά σε κατασκευή αλλά και με 4 χρόνια αναμονής μπροστά μας.

Τα έργα είναι σχετικά προχωρημένα με την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλους τους σταθμούς τα έργα Πολιτικού Μηχανικού. Οι σήραγγες κατασκεύασαν μέχρι το 2012 6χλμ διπλής σήραγγας και τώρα έχουν ξεκινήσει και πάλι από τον περασμένο Μάρτιο. Εκτιμάται πως τέλος Οκτωβρίου ο πρώτος Μετροπόντικας θα έχει ολοκληρωθεί και τέλος Νοεμβρίου ο δεύτερος. Σε εξέλιξη είναι πλέον και τα έργα στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ καθώς βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση με την εκτίμηση ότι ο σταθμός θα ανοίξει για το κοινό 1 χρόνο αργότερα, το 2021. Επίσης αυτή την εποχή γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προμήθεια 16 συρμών για τη βασική γραμμή.

Την Άνοιξη του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής με τους σταθμούς: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΣΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Το δεύτερο έργο της Θεσσαλονίκης είναι ο κλάδος Καλαμαριάς. Πρόκειται για μία νέα γραμμή που θα ξεκινά από τον ΠΑΤΡΙΚΙΟ και θα φτάνει στη Μίκρα, στα όρια της πόλης. Εκεί θα κατασκευαστεί και ένα μεγάλο hub για τις μετακινήσεις από και προς Χαλκιδική και Αεροδρόμιο.

Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2012. Αυτή την εποχή γίνονται εργασίες στους σταθμούς και το έργο γενικά προχωρά καλά. Αρνητικό στοιχείο η αναμονή για τους Μετροπόντικες που πρέπει να τελειώσουν τη διάνοιξη της βασικής γραμμής και μετά να οδεύσουν προς αυτό το έργο.

Η διάνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει την Άνοιξη τοθ 2017 και να ολοκληρωθεί με τις καλύτερες συνθήκες στα τέλη του 2019. Η λειτουργία της γραμμής εκτιμάται για τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021.

Οι σταθμοί που κατασκευάζονται είναι οι : ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.

ΑΘΗΝΑ
Στην Αθήνα έχουμε ως μοναδικό έργο την επέκταση της Γραμμής 3 από την ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ του Πειραιά.Τα έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012 και προχωρούν σχετικά καλά έχοντας ήδη καταγράψει διετή καθυστέρηση. Οι Μετροπόντικες είναι πολύ κοντά στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ (περίπου το 65% της διαδρομής) ενώ σοβαρές καθυστερήσεις έχουμε στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ που χρειάστηκε μετατόπιση του λόγω αγωγού ύδρευσης.

Τα έργα στους υπόλοιπους σταθμούς είναι εξαιρετικά προχωρημένα και υπάρχει η σκέψη το 2019 να δοθεί η γραμμή χωρίς το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ προκειμένου να λειτουργήσει η επέκταση και 1-2 χρόνια αργότερα να δοθεί σε λειτουργία. Οι σταθμοί που κατασκευάζονται είναι οι ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

ΕΡΓΑ ΤΡΑΜ
Τα έργα Τραμ δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στην Αθήνα. Δώδεκα χρόνια μετά την επαναλειτουργία του Τραμ έχουμε σε εξέλιξη την πρώτη μεγάλη επέκταση μήκους 5,4χλμ σε μία μονή κυκλική διαδρομή από το Φάληρο προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά και επιστροφή στο Φάληρο.

Σημαντικές καθυστερήσεις συνέβησαν λόγω της κρίσης και λόγω αρχαιολογικών, πολεοδομικών και πολλών άλλων προβλημάτων. Η επέκταση θα διαθέτει 11 νέες στάσεις.

Η εκκίνηση των έργων έγινε τον Φεβρουάριο του 2013 και εφόσον δεν συναντήσουν άλλα προβλήματα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2017, με σχεδον 3 χρόνια καθυστέρηση.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com