Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Νέα προσπάθεια πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ.

Σε νέα προσπάθεια πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.) προχωρά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, καθώς ο αρχική διαγωνιστική διαδικασία κατέστη άκαρπη, απουσία ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε νέα πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με προθεσμία τη 12η Σεπτεμβρίου 2016, για το 100% της εταιρείας παροχής, συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού καθώς και τροχαίου υλικού άλλων μέσων σταθερής τροχιάς.

Ισχυρό πλεονέκτημα της ΕΕΣΣΤΥ είναι πως, επί του παρόντος, αποτελεί το μόνο πάροχο υπηρεσιών συντήρησης στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει σύμβαση μακράς διαρκείας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί η τελευταία. Η ΕΕΣΣΤΥ που αποτελεί ουσιαστικά ένα spin offτου ΟΣΕ, συστάθηκε ως ανεξάρτητη εταιρεία το 2003, όταν και έγινε η απόσχιση του κλάδου συντήρησης του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την νέα πρόσκληση, η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου και η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στις 31 Οκτωβρίου.

Ο νέος διαγωνισμός, σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, πραγματοποιείται σε ευνοϊκότερη συγκυρία, έπειτα από την προσφορά της ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane SpA να αποκτήσει το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσφέροντας τίμημα 45 εκατ.ευρώ, καθώς. Εκτιμάται ότι ο ιταλικός όμιλος θα επιδιώξει να ελέγξει τη διαδικασία συντήρησης του τροχαίου υλικού που θα χρησιμοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντίστοιχα, στελέχη της αγοράς ανέφεραν, πως με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να περνά σε ιδιώτες, θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τρίτους ομίλους που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης, προσδίδοντας νέο ενδιαφέρον στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι για την ΕΕΣΣΤΥ υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη γαλλική Alstom και τη γερμανική Siemens.

Πηγή: carital.gr