Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Κίνα: Το «Land Airbus» θα βγει στους δρόμους ως το τέλος του έτους.

Το «Land Airbus» της Κίνας θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να περνούν κάτω από αυτό!

Η εταιρία Transport Explore Bus με έδρα το Πεκίνο, έχει αποκαλύψει το μοντέλο ενός αλληλεπικαλυπτόμενου οχήματος, του «Land Airbus» που μοιάζει με μονόραβδο σιδηρόδρομο και θα επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων από κάτω του. Μια δοκιμαστική έκδοση πλήρους μεγέθους αναμένεται να αναπτυχθεί στο αστικό περιβάλλον της Κίνας γύρω στον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι ότι τα αυτοκίνητα μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγούν, κάτω από αυτό.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως «3D Express Coach» από την κινεζική εταιρεία Shenzen Hashi Future Parking Equipment Co. Ωστόσο, η τελευταία εκδοχή του – το Land Airbus – έχει πλέον αποδειχθεί ως πρότυπο, ενώ ένα animated σχέδιο παρουσιάστηκε από την Transport Explore Bus, στο φετινό High-tech Expo του Πεκίνο. Η πρώτη ενότητα είναι υπό κατασκευή στην Κίνα.

Το μοντέλο του φουτουριστικού «λεωφορείου», βρίσκεται πάνω από δύο λωρίδες κυκλοφορίας οι οποίες επιτρέπουν στα άλλα οχήματα στο δρόμο για να περάσουν κάτω από αυτό. Το Land Airbus κινείται πάνω σε ράγες που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του δρόμου, με περίπου 37 μίλια ανά ώρα (60χλμ / ώρα). Ωστόσο, η πραγματική χρησιμότητά του έγκειται στην ικανότητα μεταφοράς επιβατών: Περίπου 1.400 άνθρωποι μπορούν να μεταφερθούν σε μία διαδρομή, περίπου ίσο με 40 συμβατικά λεωφορεία. Λέγεται επίσης, ότι εξοικονομεί χώρο στο δρόμο και κοστίζει φθηνότερα από ό, τι τα τρένα ή τα συστήματα τραμ.


Επιπλέον, το Land Airbus σε σύγκριση με ένα σιδηροδρομικό σύστημα ή το μετρό μπορεί να οικοδομηθεί και να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα κυκλοφορίας. Επιπλέον, οι καθ ‘οδόν τοποθετημένες σιδηροτροχιές για τα Airbus επιτρέπουν να ταξιδεύουν κατά μήκος των υφιστάμενων υποδομών, την εξοικονόμηση σχετικά με το κόστος ανάπτυξης και τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν διαδρομές που οι επιβάτες θα χρησιμοποιούσαν με απλά λεωφορεία ή το δικό τους αυτοκίνητο.

Ωστόσο, το αρνητικό με αυτό το μοντέλο είναι ότι ενώ είναι αρκετά ψηλότερα από το έδαφος για να χωρέσει τα αυτοκίνητα κάτω από αυτό, όμως τα μεγάλα λεωφορεία και τα φορτηγά δεν θα είναι σε θέση να περάσουν. Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι Land Airbus είναι περίπου δύο μέτρα, η διάβαση θα περιορίζεται μόνο στα επιβατικά αυτοκίνητα.

Μόλις η πλήρης έκδοση του Land Airbus είναι λειτουργική, η κινεζική κυβέρνηση αναμένει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποίο με τη σειρά του θα μειώσει τις εκπομπές της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των οχημάτων – ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα στην Κίνα.

Πηγή: secnews.gr