Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Τροπολογία για απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ.

 Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή και εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού (ΕΕΣΤΥ ΑΕ). Συγκεκριμένα με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται οι διατάξεις αναφορικά με την απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ και την απορρόφηση του από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού (ΕΕΣΤΥ ΑΕ), και ορίζεται ότι: - Ο ΟΣΕ ΑΕ παραμένει αποκλειστικά υπεύθυνος για απαιτήσεις ή αξιώσεις του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν αξιώσεων ή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων επιβαλλομένων λόγω παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι οποίες προκύπτουν από την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα του ανωτέρω κλάδου μέχρι την 31-12-2012.
 Για τις εν λόγω απαιτήσεις ή αξιώσεις, η ΕΕΣΤΥ δεν φέρει καμία ευθύνη. - Δίκες ή διοικητικές διαδικασίες οι οποίες αφορούν στην επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα του ανωτέρω κλάδου και οι οποίες εκκρεμούν κατά την ημερομηνία μετασχηματισμού ή ανοίγονται μετά την ημερομηνία αυτή αλλά αφορούν σε γεγενημένες μέχρι την 31/12/2012 απαιτήσεις ή αξιώσεις κατά του ΟΣΕ Α.Ε. διεξάγονται ή, κατά περίπτωση διενεργούνται, αποκλειστικά από τον ΟΣΕ Α.Ε. 
Ειδικότερα από 1.1.2013 όλες οι πράξεις του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού που εισφέρεται θεωρούνται ότι γίνονται για λογαριασμό της Εταιρείας και τα ποσά αυτών μεταφέρονται με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της. Υποχρεώσεις του ΟΣΕ Α.Ε. οι οποίες απορρέουν από τον κλάδο συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ Α.Ε. και οι οποίες έχουν γεννηθεί πριν την ημερομηνία μετασχηματισμού που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού δεν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία. Ο ΟΣΕ Α.Ε. παραμένει αποκλειστικά υπεύθυνος για απαιτήσεις ή αξιώσεις του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν αξιώσεων ή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων επιβαλλομένων λόγω παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι οποίες προκύπτουν από την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ Α.Ε. μέχρι την 31.12.2012. 
Για τις εν λόγω απαιτήσεις ή αξιώσεις, η Εταιρεία δεν φέρει ουδεμία σχετική ευθύνη. Δίκες ή διοικητικές διαδικασίες οι οποίες αφορούν στην επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού και οι οποίες εκκρεμούν κατά την ημερομηνία μετασχηματισμού που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού ή ανοίγονται μετά την ημερομηνία αυτή αλλά αφορούν σε γεγενημένες μέχρι την 31.12.2012 απαιτήσεις ή αξιώσεις κατά του ΟΣΕ Α.Ε. διεξάγονται ή, κατά περίπτωση διενεργούνται, αποκλειστικά από τον ΟΣΕ Α.Ε.
 Επί της προβλεπόμενης στο παρόν άρθρο εισφοράς του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ Α.Ε. στην Εταιρεία δεν εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 479 του Αστικού Κώδικα. Οι πάσης φύσεως διοικητικές άδειες που κατέχει ο ΟΣΕ Α.Ε. και οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση στην Εταιρεία

Πηγή: dikaiologitika.gr