Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Τουρκία: Βανδαλισμός αγάλματος στο μετρό της Σμύρνης για λόγους «σεμνοτυφίας».

Ένα ξύλινο γλυπτό που εκτίθεται στο σταθμό του μετρό İzmirspor στη Σμύρνη έγινε στόχος επίθεσης και βανδαλισμού στις 26 Μαΐου από έναν ντόπιο πολίτη που παραπονέθηκε ότι ήταν «άσεμνο». 
Η Διοίκηση του μετρό της Σμύρνης εξέδωσε δήλωση σχετικά με την επίθεση με στόχο το γλυπτό με τίτλο «Αυτό το μυαλό σε τέτοιους καιρούς.» 
Ανέφερε ότι ο ύποπτος, που προσδιορίζεται μόνο ως Serdar Κ, μπήκε στο σταθμό İzmirspor στις 16:50 ως επιβάτης και πλησίασε το γλυπτό. 
«Πρώτα το ανέτρεψε από το βάθρο του γλυπτού και στη συνέχεια το έσπασε σε κομμάτια,» πρόσθεσε η δήλωση. 
Ο δράστης συνελήφθη από τους υπαλλήλους ασφαλείας του σταθμού, και τέθηκε υπό κράτηση αλλά αφέθη ελεύθερος μετά την κατάθεσή του. 
Το γλυπτό που απεικονίζει γυμνό μουσικό εκτίθετο στο σταθμό İzmirspor του μετρό εδώ και τέσσερα χρόνια, και είχε προκαλέσει μια σειρά διαδηλώσεων.
Η δήλωση της Διοίκησης του μετρό της Σμύρνης ανέφερε ότι το γλυπτό είχε αποτελέσει αντικείμενο «προκλητικών ενεργειών» από μέλη του Περιφερειακού Οργανισμού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). 
Το γλυπτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Γλυπτικής με θέμα «Μεσόγειος», το 2012. 
Το μετρό έχει καταθέσει νομική καταγγελία κατά του εισβολέα και ξεκίνησε μια εκτίμηση των ζημιών για τη διαδικασία αποκατάστασης ου γλυπτού. 

Πηγή: athina984.gr