Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Αμερικανοί, Γάλλοι και Ισπανοί στο διαγωνισμό της Αττικό Μετρό.

Μετά το Πάσχα θα αξιολογηθούν οι ενστάσεις.

Για το έργο προβλέπεται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες του μετρό Θεσσαλονίκης για τα επόμενα πέντε χρόνια.Μετά το Πάσχα θα αξιολογηθούν οι ενστάσεις που υπέβαλλαν οι τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν το συμβόλαιο του τεχνικού συμβούλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης προσυμβατικού τιμήματος 18 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για πανίσχυρα γκρουπ Αμερικανικών, Γαλλικών και Ισπανικών εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες μελετών. Για το έργο προβλέπεται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες του μετρό Θεσσαλονίκης για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Στην Αττικό Μετρό αλλά και στους κόλπους των υποψηφίων είναι διάχυτη η βεβαιότητα ότι ο νικητής θα καθοριστεί στο στάδιο της οικονομικής προσφοράς, οι οποίες θα ανοίξουν αμέσως μετά την επεξεργασία των ενστάσεων. Σύμφωνα, με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το «newmoney» η τεχνική βαθμολογία μεταξύ των τριών υποψηφίων διαμορφώνεται ως εξής: για την Αμερικανική Aecom Limited που ήρθε πρώτη 86,4, για τους Γάλλους της Setec TPI μαζί με τη Εuroestudios,το γραφείο Παπαγιάννη και την Τρίεδρος 83,6 και τέλος τους Ισπανούς της Obermeyer, Τypsa Σύμβουλοι με 80.

Σημειώνεται, ότι η Aecom, στην οποία κατά πληροφορίες συμμετέχει και η Σκάλος Mελέτες Έργων Πολιτικού Μηχανικού που μέχρι τον Ιούνιο κατέχει την σύμβαση του τεχνικού συμβούλου υπό την ομπρέλα την επίσης Γαλλικής Systra που δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό, αυξάνει περαιτέρω την επιρροή της στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία κέρδισε και το συμβόλαιο του Ανεξάρτητου μηχανικού στα περιφερειακά αεροδρόμια. Στο ίδιο σχήμα κατά πληροφορίες συμμετέχει και η Salfo, μία ελληνική εταιρία υπηρεσιών συμβούλων και ανάπτυξης μελετών τεχνικών έργων με ισχυρή παρουσία στον κλάδο υποδομών της Μέσης Ανατολής.

Ο διαγωνισμός της Αττικό Μετρό, τον οποίο έχει καταγγείλει το σωματείο εργαζομένων ως σκανδαλώδη, προβλέπει την ενοικίαση 51 εξειδικευμένων επιστημόνων για τα επόμενα πέντε χρόνια με μηνιαίο προσυμβατικό κόστος 12.246 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Πηγή: protothema.gr