Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή.

Αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις έξι το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.
Από χθες το μεσημέρι, περίπου 200 Αφγανοί πραγματοποιούσαν κατάληψη πάνω στις γραμμές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια. 

Δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν τους μετανάστες από τις γραμμές και την γύρω περιοχή, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3 χλμ από το σημείο της εκκένωσης. 

Αντίστοιχη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όπου η γραμμή είχε παραμείνει κλειστή για περίπου είκοσι ημέρες. 

Τις τελευταίες ημέρες «βουλιάζει» η περιοχή από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού πάνω από 5.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα. 

Ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, ενώ λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια. όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα. Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.

Πηγή: tanea.gr