Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μαθαίνουν για τους Η/Υ οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος».

Προχωρούν μόνοι τους οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί της Λάρισας, μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή, στην εκπαίδευση τους σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Παρόλο, που σταματά στα τέλη Φεβρουαρίου, η λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, με δική τους προσπάθεια και με τη βοήθεια παιδιών σιδηροδρομικών, αυτοεκπαιδεύονται, δωρεάν! 
Στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», αναφέρονται τα εξής: «Είναι γεγονός, ότι στις απαιτήσεις της νέας εποχής, ο χειρισμός του ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει επικρατήσει στη ζωή μας και είναι αναγκαίος. Στην εκπαίδευση με τις ηλεκτρονικές απαιτήσεις, σήμερα ασχολούνται δεκάδες χιλιάδες πολίτες, γιατί η εκμάθηση του PC έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας, όχι μόνο των νέων, αλλά και των μεγαλυτέρων. 
Η πολιτεία αναγνώρισε την ανάγκη παροχής δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων, για αυτό και το Υπουργείο Παιδείας, προ δέκα ετών δημιούργησε τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) ανά την Ελλάδα, με επτά στον νομό Λάρισας. Απώτερος σκοπός, οι πολίτες και δη οι ηλικιωμένοι, να μάθουν να χειρίζονται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ώστε, να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, τώρα που όλα γίνονται ηλεκτρονικά, όπως: Εφορία, τράπεζες, πληρωμή λογαριασμών κλπ. Για τους συνταξιούχους μέλη μας, το ενημερωτικό σημείωμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης, της ασφαλιστικής ικανότητας, τις νέες ενημερωτικές ανακοινώσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ., σχετικά με συνταξιοδοτικά, υγείας και άλλα θέματα, που τους ενδιαφέρουν. Έτσι θα αυξήσουν τις γνώσεις τους, δεν θα αγχώνονται και δεν θα νιώθουν ότι πάσχουν από «ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό.» 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των μελών του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έγραψε στην εφημεριδούλα του «Σιδηροδρομικά Νέα Θεσσαλίας» του μηνός Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013, τα εξής: 

«ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ

Το Υπουργείο Οικονομικών από φέτος σταμάτησε πλέον να μας στέλνει ταχυδρομικά τις ειδοποιήσεις για πληρωμή οφειλών- θυμάστε το περίφημο «εντός 15 ημερών για την εξόφληση» - και μας υποχρεώνει να ενημερωνόμαστε ηλεκτρονικώς.
Αλίμονο σε όποιον δεν έχει αγοράσει ακόμα ηλεκτρονικό υπολογιστή ή δεν γνωρίζει να τον χρησιμοποιεί. Κινδυνεύει με μεγάλα πρόστιμα, κατασχέσεις σύνταξης κλπ., γι αυτό όλοι από τις πόλεις και τα χωριά θα πρέπει να πάνε σχολείο να μάθουν Η/Υ! Σκεπτόμαστε πως του χρόνου θα λύσουμε το θέμα.»
Τον Δεκέμβριο του 2015, άρχισε η υλοποίηση του στόχου. Ο σύλλογος ανακοίνωσε την έναρξη δωρεάν μαθημάτων χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, τον Δεκέμβριο του 2015, στη εφημεριδούλα του και ανέφερε: «Ο σύλλογός μας, υλοποιώντας παλαιοτέρα απόφασή μας και μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για υποχρέωσή μας να ενημερωνόμαστε ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει μαθήματα εκμάθησης χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη 12:00-14:00 και Πέμπτη 18:00-20:00, στο Π.Κ.Σ. Λάρισας, Παλαιολόγου 37 δωρεάν, όσοι δε επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν, συνταξιούχοι, μεταταγέντες, εργαζόμενοι, να δηλώσουν στα μέλη του ΔΣ. Την επιμέλεια, οργάνωση κλπ. των μαθημάτων, μέχρι λειτουργίας του προγράμματος του Δήμου Λαρισαίων θα πραγματοποιούν δωρεάν, τα παιδιά των συναδέλφων Κων/νος Πασχάλης και Ευάγγελος Σκριμπόνης.»
Οι αρχικά ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι, ήταν 13, μετά από λίγο έγιναν 21 και σήμερα είναι 27. Η εκπαίδευση συνεχίζεται για τρίτο μήνα και θα συνεχισθεί μέχρι το Πάσχα, οπότε θα συμπληρωθούν 50 ώρες, με τη βοήθεια των δύο παιδιών συναδέλφων. 
Η προσπάθειά μας, για την ένταξη του σιδηροδρομικού τμήματος στο ΚΔΒΜ του Δήμου Λαρισαίων, δεν κατέστη δυνατή, παρά τις κατ΄ επανάληψη παρουσιάσεις μας, στους υπευθύνους του δήμου. Έτσι, αποφασίσαμε, τα μαθήματα να συνεχιστούν, με αυτές τις προϋποθέσεις, μέχρι το Πάσχα κι αν χρειαστεί κι αργότερα, μια και το υπουργείο και ο Δήμος Λαρισαίων, αποφάσισαν να κλείσουν τα ΚΔΒΜ στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε άλλες περιφέρειες όμως, το έργο των ΚΔΒΜ λήγει στις 31 Σεπτεμβρίου και όχι στις 29 Φεβρουαρίου. 
Πιστεύουμε και ελπίζουμε, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον, ότι θα γίνει επανασχεδιασμός της λειτουργίας των κέντρων και θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, με βάση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει προοπτική, πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα. Ο συλλογές μας συμμετέχει και υποστηρίζει τα αιτήματα και τον αγώνα της Πανελλήνιας ένωσης Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων και υπογράψαμε στο change τους,, γιατί θέλουμε «δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας».

"Σ.Ν."