Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Κέντρο διανομής του ΤΑΡ στο «Γκόνου».Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και της κοινοπραξίας του αγωγού.


Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της κοινοπραξίας του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ για μίσθωση έκτασης 100 στρμ. στο πρώην στρατόπεδο “Γκόνου”, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Εκεί πρόκειται να αναπτυχθεί κέντρο αποθήκευσης και διανομής σωλήνων για την κατασκευή του αγωγού.
Η συμφωνία είναι διετούς διάρκειας και το μίσθωμα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ, ιδιοκτήτρια της έκτασης, ανέρχεται στις 720.000 ευρώ.
Ο αγωγός ΤΑΡ, ως γνωστόν, θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα ελληνοτουρικά σύνορα, όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP). Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική, για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία. Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.).
Στο πρώην στρατόπεδο “Γκόνου”, όπου θα γίνει το κέντρο διανομής, προηγήθηκε καθαρισμός της έκτασης από βόμβες, βλήματα πυροβολικού, εκρηκτικές ύλες, χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά, που εγκαταλείφθηκαν από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκκαθάριση, όπως έγραψε η “ΜτΚ” σε εκτενές δημοσίευμα (φύλλο 21-2-2016), αναμένεται να συνεχιστεί από το συνεργείο ναρκαλιέων του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) και στην υπολειπόμενη έκταση των 570 στρμ., που προορίζεται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου σε συνεργασία με τον ΟΛΘ. Η πρωτοβουλία για την εκμίσθωση του χώρου αλλά και την προώθηση των διαδικασιών για δημιουργία εμπορευματικού κέντρου ανήκει στον πρόεδρο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, με πολύτιμο συνεργάτη στην υλοποίησή της τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Βασίλη Διαμαντάκη.
Η συνολική έκταση του πρώην στρατοπέδου “Γκόνου” υπερβαίνει τα 1.000 στρμ. Ένα τμήμα παραχωρήθηκε για την ανέγερση των φυλακών, ένα τμήμα για τη δημιουργία του οικισμού Ρομά “Αγία Σοφία”, ένα τμήμα διατηρεί ο στρατός, και τα 670 στρμ. δόθηκαν στην ΓΑΙΑΟΣΕ, σε αντάλλαγμα έκτασης στο στρατόπεδο “Κακιούση”. Το σημείο θεωρείται προνομιακό, ιδιαίτερα για τη δημιουργία logistics center καθώς, εκτός από τη γειτνίαση του με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, βρίσκεται πλησίον της ΒΙ.ΠΕ.Θ., κοντά στο κέντρο διαλογής του ΟΣΕ, συνδέεται με το λιμάνι και την κεντρική γραμμή του ΟΣΕ, με δύο σιδηροδρομικές γραμμές και έχει ευχερή πρόσβαση στην Εγνατία οδό και την ΠΑΘΕ.

Συντάκτης: Φώτης Κουτσαμπάρης

Πηγή: makthes.gr