Ο ξένος πρόεδρος, το ελληνικό ταμείο και το βέτο!
Ήδη έχει συμφωνηθεί πως η έδρα του ταμείου θα είναι στην Ελλάδα, θα υπόκειται στο ελληνικό Δίκαιο και θα είναι ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ταμείο θα διοικείται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθορίζεται κατά τα 3/5 από την ελληνική κυβέρνηση και κατά τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ταμείου θα προέρχεται από την αλλοδαπή, χωρίς να έχει όμως διπλή ψήφο, όπως συμβαίνει στην αντίστοιχη εξαμελή επιτροπή που εποπτεύει το ΤΧΣ.
Ωστόσο, για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 4/5, ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην επιλογή των μελών του. Επίσης το ίδιο θα καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, αλλά και το συμβούλιο των ειδικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των business plan του ταμείου.
 Έσοδα έως 50 δισ. ευρώ
Η αρχική συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε ότι σε ορίζοντα τριακονταετίας θα δημιουργηθεί αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ. Βάσει αυτής, από τα 50 δισ. έσοδα, τα 25 δισ. θα χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ 12,5 δισ. θα πήγαιναν στην ανάπτυξη και 12,5 δισ. στο χρέος. Με δεδομένο ότι για την ανακεφαλαιοποίηση χρησιμοποιήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 25 δισ. που προβλέπονταν), στο νέο σχέδιο η πρόβλεψη κάνει λόγο για στόχο εσόδων έως 50 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του ταμείου θα είναι 35 χρόνια.
 Πώς θα γίνονται επενδύσεις
Το ταμείο θα απορροφήσει τουλάχιστον τέσσερις βασικές δομές διαχείρισης δημόσιας περιουσίας που λειτουργούν ήδη κάτω από μια νέα, ενιαία εταιρεία συμμετοχών, χωρίς να αποκλείεται ο εμπλουτισμός του ενεργητικού της με την προσθήκη επιπλέον άυλων αξιών και ακίνητων (π.χ. το αντίτιμο που θα συμφωνηθεί για τη μεταφορά κάθε κοντέινερ από ενδεχόμενη σύμβαση που θα υπογράψει μελλοντικά το Δημόσιο με ιδιωτική επιχείρηση) ή δημιουργία νέων υποταμείων.
Παράλληλα, στη γενική δομή του ταμείου θα υπάρχει ένα ταμείο [σ.σ.: θα ονομάζεται Τreasury] το οποίο θα διαθέτει μέρος των εσόδων για την ανάπτυξη της περιουσίας του ταμείου ή σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες από κοινού με άλλους θεσμούς, όπως η EBRD.
 Τα 4 υπο-ταμεία
Οι τέσσερις αυτές δομές είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, η ΕΤΑΔ και ΔΕΚΟ, οι οποίες θα έχουν τη δική τους υπο-διοίκηση, αν και θα βρίσκονται εντός του ταμείου.
ΤΑΙΠΕΔ: Το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβεί ως έχει στο νέο ταμείο, μαζί με το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, χωρίς όμως ακόμα να έχει διευκρινιστεί εάν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου, πέραν των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και των άλλων 8 αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco, Αστήρ, Ελ. Βενιζέλος, Αφάντου, Κασσιόπη και Ελληνικό), θα συνεχίσουν κατά 100% να εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος ή αν θα επιμεριστούν και αυτά κατά τη νέα αρχή (50% - 25% - 25%) όπως θέλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει πετύχει αλλαγή της "χρονικότητας". Αυτό σημαίνει ότι κάποια περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να αξιοποιηθούν πριν από την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, με τα έσοδα να κατευθύνονται βάσει της νέας αρχής.
Ακίνητα: Όσον αφορά την ΕΤΑΔ, πιθανότατα θα συνεχίσει ως ο κεντρικός βραχίονας διαχείρισης των ακινήτων για λογαριασμό του νέου ταμείου, με την εισαγωγή σε αυτήν και άλλων ακινήτων.
Τράπεζες: Το ΤΧΣ θα αποτελέσει τον "μοχλό" του νέου ταμείου για τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
ΔΕΚΟ: Πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία που συζητούνται ως πιθανό ενεργητικό του ταμείου είναι η μεταφορά μετοχών ΔΕΚΟ του Δημοσίου (State Owned Enterprises), αν προϊόντος του χρόνου επιβεβαιωθεί ότι το Δημόσιο έχει τον ουσιαστικό έλεγχο για θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική και ορισμένες πλευρές της κοινωνικής πολιτικής που ασκούνται μέσω των ΔΕΚΟ.

Συντάκτης: Αγουρίδης Γιάννης
Πηγή: avgi.gr