QUEEN OF JAFFNA
Το Queen of Jaffna, η πιο γνωστή σιδηροδρομική γραμμή της Σρι Λάνκα που σταμάτησε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή, ξεκίνησε ξανά τα δρομολόγια της μετά από 24 χρόνια.  Η επαναλειτουργία της γιορτάστηκε με μια  εντυπωσιακή και χρωματιστή τελετή υπό τον πρόεδρο Μαχίντα Ρατζαπάσκα. Η γραμμή θα ενώνει την πρωτεύουσα πόλη του Κολόμπο με την βόρεια  πόλη της Τζάφνα  στα νότια. Δείτε περισσότερα διάσημα τρένα του κόσμου.


BULLET TRAIN – ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΦΑΙΡΑ
Το αεροδυναμικό καταπληκτικό αυτό τρένο ονομάζεται Bullet Train (Σινκασέν στην τοπική διάλεκτο). Συνδέει τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνία.  Πρόσφατα, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του πιο ταχύτερου τρένου στον κόσμο το οποιο θα αγγίζει την ιλλιγιώδη ταχύτητα των 499χλμ/ω με την τεχνολογία της μαγνητική αιώρησης (magnetic levitation).
BBaxHfr
EUROSTAR
Μια υπερταχείια σιδηδρομική υπηρεσία που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίση και τις Βρυξέλες. Το τούνελ στο οποίο κινείται το Eurostar κατέχει  το ρεκόρ του μεγαλύερου υποθαλλάσιου  τμήματος στον κόσμο.
BBaxcwJ
GOLDEN EAGLE
Ο «Χρυσός Αετός» προσφέρει στους επιβάτες του την απόλαυση του Υπερ-σιβηρικού παγωμένου τοπίου μεταξύ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ προσφέροντας υπηρεσίες πολυτελείας .
BBaxx6p
ORIENT EXPRESS
Ξεκίνησε τα δρομολόγια του κάπου στα 1883. Το Orient Express ήταν το  πρώτυπο σύμβολο πολυτέλειας και άνεσης για τους ταξιδιώτες του 19ου αιώνα. Άφησε το αποτύπωμα του μέσα από σπουδαίες κινηματογραφικές ταινίες και διηγήματα που γράφτηκαν γι αυτό.  Ο «Φόνος στο Όριεντ Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι,  το «Με αγάπη από την Ρωσία» είναι οι πιο διάσημες ιστορίες που σχετίζονται με το ιστόρικό αυτό τρένο.
BBaxuIn
TGV (ΤΕ-ΖΕ-ΒΕ)
Η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή του τρένου υψηλής ταχύτητας (Train à Grande Vitesse -TGV) κατάφερε ν αγγίξει ταχύτητα 575 χλμ/ω τον Απρίλιο του 2007 σημειώνοντας ρεκόρ . Η γραμμή που κινείται συνδέει την Γαλλία με τις γειτονικές χώρες.
BBaxAcE
INDIAN PACIFIC
Κινούμενο μεταξύ Περθ και Σύδνεϊ στην Αυστραλία, το τρένο αυτό συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ινδικό ωκεανό σε μια διαδρομή που χρειάζεται τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί. Βρίσκεται σε λειτουργία σχεδόν μισό αιώνα και καυχιέται πως ακολουθεί την μεγαλύτερη ευθεία διαδρομή του κόσμου.
BBaxaFQ
SHANGHAI MAGLEV TRAIN
Αυτό είναι το πρώτο τρένο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για διαδρομές υψηλών ταχυτήτων βασισμένο στην τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης. Συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο της  Σανγκά με την επαρχία της Λονγκ-γιανγκ στην Κίνα πιάνοντας ταχύτητες που αγγίζουν τα 431χλμ/ω.
BBaxiv4
THE GHAN
The train connects the north and south of Australia, plying between Darwin and Adelaide, taking the passengers through the heart of the country.
BBaxTfL
HOGWARTS EXPRESS
Ίσως οι περισσότεροι να θυμάστε από τις ταινίες του Χάρι Πότερ να φεύγει από την πλατφόρμα 9 & 3/4 . Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο τρένο ονομάζεται  «The Jacobite» και κινείται σε μία μαγευτική διαδρομή μεταξύ του Φορτ Γουίλιαμς και του Μαλάιγκ στην Σκωτία στην γνωστή  West Highland Line.
BBaxIyM
Πηγή: politisonline.com