Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Οι συντάξεις που στοχεύουν οι θεσμοί για νέο «μαχαίρι».

Ασφαλιστικό: Οι συντάξεις που στοχεύουν οι θεσμοί για νέο «μαχαίρι» Οι διπλές συντάξεις και οι συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 100% μπαίνουν στο στόχαστρο των εκπροσώπων των δανειστών. Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας την ποσοτικοποίηση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό στο κλιμάκιο.

Όλο και πιο κοντά έρχονται οι περικοπές στις συντάξεις που θα επηρεάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, μετά τη «κίτρινη κάρτα» που έδειξαν οι θεσμοί στον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο.
 Η ποσοτικοποίηση της πρότασης της ελληνικής πλευράς, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016, που πρέπει να γίνει έως αύριο, αφήνει εκκρεμότητα 700 εκατ. ευρώ. Η κάλυψή της, αναμένεται να πραγματοποιηθεί με περικοπές συντάξεων, από συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.
 Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται ξανά οι συνταξιούχοι των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, καθώς επανακάμπτει το σενάριο για περικοπή 11% στις συντάξεις από αυτό το ύψος και άνω. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν άλλη μια περικοπή στις μηνιαίες αποδοχές τους. 
Επόμενη κατηγορία που βρίσκεται στη «διακεκαυμένη ζώνη» πιθανών περικοπών, είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από τρεις συντάξεις και άνω. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε λίγο πάνω από 415.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι μπορεί να λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες και επικουρικές συντάξεις, ή ακόμα και σύνταξη χηρείας.
 Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προτείνει στην τρόικα το άθροισμα των συντάξεων αυτών να μην υπερβαίνει τα επίπεδα των 2.000 – 2.500 ευρώ το πολύ. Σήμερα το σχετικό όριο βρίσκεται στα 3.600 ευρώ. Όμως σε αυτή την πολύ ειδική κατηγορία, των υψηλό – συνταξιούχων, με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ δεν βρίσκονται πάνω από 11.500 δικαιούχοι. Συνεπώς, η όποια περικοπή στις συντάξεις τους θα έχει περιορισμένο πρακτικό, δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
 Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει κατά την νέα συνάντηση, τους θεσμούς, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μπορεί να αξιοποιηθεί ως ισοδύναμο μέτρο τόσο για το ΕΚΑΣ, όσο και για την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
 Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να καταργηθεί το ΕΚΑΣ τον ερχόμενο Μάρτιο από το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων που το λαμβάνουν (έως 70.000 άτομα). Επίσης, θα πρέπει, τυχόν ελλείμματα που θα παρουσιαστούν έως το τέλος του έτους, στο ΕΤΕΑ, να αντιμετωπιστούν με ανάλογη περικοπή συντάξεων.


Συντάκτης: Βασίλης Αγγελόπουλος

Πηγή: dikaiologitika.gr