Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Νέο σύστημα υποδοχής προσφύγων εφαρμόζουν Σλοβενία - Κροατία.

Στην Ντόμποβα, κύρια διεθνή σιδηροδρομική διάβαση στη σλοβενική πλευρά των συνόρων, λειτουργεί πλέον κέντρο για τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Μόλις ολοκληρώνονται οι διαδικασίες οι πρόσφυγες μεταφέρονται στα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα.
Δύο τρένα των Κροατικών Σιδηροδρόμων, στα οποία επέβαιναν συνολικά 2500 μετανάστες έφθασαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί στη σλοβενική πόλη Ντομπόβα στο ανατολικό τμήμα της Σλοβενίας και αναμένεται να αναχωρήσουν προς την πόλη Σέντιλι, στα σύνορα με την Αυστρία ή σε κέντρα προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας.
Η Σλοβενία και η Κροατία έθεσαν σε εφαρμογή την Τρίτη νέο σύστημα για τη διέλευση των προσφύγων κατά μήκος των συνόρων τους σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η πίεση στη σλοβενική κωμόπολη Ρίγκοντσε, καθώς και ως ένδειξη βελτίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Μέχρι τώρα, οι πρόσφυγες μεταφέρονταν με τρένα των Κροατικών Σιδηροδρόμων στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας και από εκεί συνέχιζαν το ταξίδι πεζοί.

Στην Ντόμποβα, κύρια διεθνή σιδηροδρομική διάβαση στη σλοβενική πλευρά των συνόρων, λειτουργεί πλέον κέντρο για τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Μόλις ολοκληρώνονται οι διαδικασίες οι πρόσφυγες μεταφέρονται στα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα.

Αν τα πράγματα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η Ντόμποβα θα γίνει το κύριο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβενίας, Μπόστιαν Σέφιτς.

Οι πρόσφυγες -προς το παρόν- μένουν σε αυτοσχέδιους χώρους στην Ντόμποβα, όπου τους προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια και φροντίδα υγείας, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Νόβο Μέστο.

Οι σλοβενικές αρχές δεν προωθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στη χώρα προς το Σέντιλι, επειδή το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη, δυναμικότητας 2000 θέσεων είναι υπερπλήρες, σε αυτό βρίσκονται προς το παρόν 4.000 άνθρωποι, καθώς οι αυστριακές αρχές στη διάρκεια της νύχτας δεν ενέκριναν νέες διελεύσεις.

Οι πρόσφυγες προς το παρόν μένουν σε αυτοσχέδιους χώρους στην Ντόμποβα, όπου τους προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια και φροντίδα υγείας, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Νόβο Μέστο.

Για τη μεταναστευτική κρίση και τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση που αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα για τους μετανάστες στις χώρες που μέχρι στιγμής τους υποδέχονταν συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου, Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), Γιάνεζ Γιάνσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ ότι με τις αργές αντιδράσεις του στην προσφυγική κρίση ζημίωσε τα σλοβενικά εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας.

"Ο Τσέραρ είναι άνθρωπος, τον οποίο αιφνιδιάζουν τα γεγονότα κάθε μέρα" δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και εκτίμησε ότι η σλοβενική κυβέρνηση διαχειρίζεται με λάθος τρόπο την κρίση" είπε.

Τόνισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τις προτάσεις του, δηλαδή η Σλοβενία να προειδοποιούσε ότι θα κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, όταν η Ουγγαρία ύψωσε τον φράχτη στα σύνορά της, ώστε εγκαίρως να απέτρεπε την άφιξη μεταναστών στα σύνορά της και να έθετε την Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού ώστε να λαμβάνονταν επειγόντως μέτρα.

Στην Κροατία, χθες, από τα μεσάνυχτα έως τις 9 το βράδυ εισήλθαν 6306 πρόσφυγες. Από την αρχή της έναρξης της προσφυγικής κρίσης πέρασαν από την Κροατία 273.383 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 86.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Σλοβενία μέχρι τώρα διασχίζοντας την κωμόπολη πεζοί, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου της Σλοβενίας, αφού προηγουμένως αποβιβάζονταν από τρένα των Κροατικών Σιδηροδρόμων. 

Πηγή: skai.gr