ΠΟΠΟΠΚ : από το "όχι" σε …τι;

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΠΟΠΚ αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, από τα …χέρια των οποίων θα πρέπει να περάσουν οι γιγάντιες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης – σύνταξης που είναι ενσωματωμένες στο νέο Μνημόνιο είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι όχι μόνο για αυτές τις σκληρές αλλαγές που αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων –και άρα τους ίδιους – αλλά και πιο ειδικά για τη διαδικασία ενοποίησης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2015.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως η ΠΟΠΟΠΚ ήταν από τις λίγες πανελλήνιες ομοσπονδίες εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε ψήφο στο "όχι" κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και έπειτα το Μνημόνιο της 13ης Αυγούστου έχει δημιουργήσει αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων των Ταμείων και του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτές δεν εκφράστηκαν στις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου, δεδομένου πως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 30-40% των δημοσίων υπαλλήλων ψήφισε το εν λόγω κόμμα.
Το μόνο που καθησυχάζει προς το παρόν τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πως οι επερχόμενες διοικητικές και λειτουργικές ενοποιήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα συνοδευτούν από απολύσεις, αλλά πιθανόν μόνο από μετακινήσεις στα πλαίσια του νέου προγράμματος κινητικότητας σε όλο το δημόσιο που θα "τρέξει" από το 2016.

Τι προτείνει η Επιτροπή Σοφών
 
Οι προτάσεις οι οποίες έχουν ως επί τω πλείστον κατατεθεί στις τρεις έως τώρα συνεδριάσεις της 12μελούς επιτροπής των Σοφών για το ασφαλιστικό έχουν ως εξής :
- Αντικατάσταση των εισφορών τις οποίες πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα ταμεία τους με έναν ειδικό φόρο ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσία τους τον οποίο θα συγκεντρώνει ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης.
- Διαμόρφωση δύο βασικών πυλώνων ασφάλισης, δηλαδή έναν δημόσιο πυλώνα ο οποίος θα περιλαμβάνει κύριες και επικουρικές συντάξεις και έναν δεύτερο πυλώνα που θα περιλαμβάνει την ιδιωτική επαγγελματική ασφάλιση. Οι συντάξεις θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 50% (δηλαδή θα αποτελούν το 50% των τελευταίων μισθών του ασφαλισμένου) από 65%-70% που είναι σήμερα. Ειδικότερα, οι επικουρικές συντάξεις θα χρηματοδοτούνται με βάση ένα ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το υπόλοιπο 15%-20% του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο δεν θα καλύπτεται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα συμπληρώνεται προαιρετικά από τον πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης.
- Παροχή κατώτατης προνοϊακής σύνταξης το πολύ 416 ευρώ, ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
Παρενέβη και το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Πιο πρόσφατη ένδειξη της ακαμψίας της πλευράς των δανειστών σε σχέση με τις αλλαγές που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το ασφαλιστικό είναι οι αναφορές που γίνονται στο ενημερωτικό δελτίο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Σεπτέμβριο. Εκεί αναφέρεται πως "κορυφαίο σημείο" του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι "η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος η οποία έχει ήδη ξεκινήσει".


Συντάκτης: Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr