Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μίνι σύνοδος στο Παρίσι για την ασφάλεια στη σκιά του τρόμου στην Thalys.


Επί τάπητος μέτρα στους σιδηροδρόμους.

Μέτρα και προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των διασυνοριακών σιδηροδρομικών μετακινήσεων τίθενται επί τάπητος στη σύνοδο Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και αξιωματούχων που φιλοξενεί το Σάββατο στο Παρίσι, στη σκιά της ένοπλης επίθεσης που απετράπη την ύστατη ώρα χάρη στην επέμβαση Αμερικανών στρατιωτών στην υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι.
Η επίθεση του βαρέα οπλισμένου 25χρονου Μαροκινού Αγιούμπ Ελ Χαζάν αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση τριών Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι ακινητοποίησαν τον ένοπλο -σε βάρος του οποίου έχουν ασκηθεί κατηγορίες για απόπειρα τέλεσης τρομοκρατικής ενέργειας.

Μετά το σοκ για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί ήλθαν τα ερωτήματα πώς μπορεί κάποιος να επιβιβαστεί σε τρένο στις Βρυξέλλες μεταφέροντας Καλάσνικοφ, 270 σφαίρες και περίστροφο.

Στη συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα μετέχουν υπουργοί από την Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι στις προτάσεις που τίθενται επί τάπητος περιλαμβάνονται η εισαγωγή ανιχνευτών μετάλλου, αντίστοιχων με τα αεροδρόμια, σε διεθνείς αμαξοστοιχίες, η αύξηση του προσωπικού ασφαλείας που φέρει οπλισμό και η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών ώστε η χώρα προορισμού να γνωρίζει εάν κατευθύνεται ύποπτος στην επικράτειά της.

Οι όποιες εισηγήσεις της συνόδου θα εξεταστούν πρώτα από την αρμόδια για ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας στις 11 Σεπτεμβρίου, και εν συνεχεία από τους Ευρωπαίους υπουργούς Μεταφορών που συναντώνται στις 7-8 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα που επιτρέπει να υπάρχει πιο συστηματικός, πιο συντονισμένος έλεγχος μέσα στα αεροδρόμια, στα μέσα μεταφοράς, όσων τα χρησιμοποιούν» είχε τονίσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ προαναγγέλλοντας προ ημερών τη συνάντηση.

Πηγή: in.gr