Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Χωρίς προβλήματα το πέρασμα μεταναστών στην ΠΓΔΜ.

Χωρίς σημαντικά προβλήματα πραγματοποιείται η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης καιΓευγελής.


Οι πρόσφυγες, με το που περνούν τα σύνορα, συρρέουν σε ένα πρόχειρο κέντρο που έχουν δημιουργήσει οι αρχές της ΠΓΔΜ, το οποίο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα μετά την ουδέτερη ζώνη.

Εκεί γίνεται η καταγραφή τους και όσοι επιλέγουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους με τρένο προς τα σύνορα με τη Σερβία, μετακινούνται προς τη σιδηροδρομική γραμμή που απέχει μερικά μέτρα από το κέντρο αυτό, απ' όπου επιβιβάζονται σε αμαξοστοιχίες.

Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν με λεωφορεία προχωρούν πεζοί ακόμη 500 μέτρα, όπου βρίσκονται λεωφορεία τα οποία τους μεταφέρουν στοΤαμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Η προώθηση των προσφύγων και μεταναστών από σημεία κοντά στην ουδέτερη ζώνη είχε ως αποτέλεσμα να μην εισέρχονται πλέον αυτοί στην κωμόπολη της Γευγελής και κατ' επέκταση στον σιδηροδρομικό σταθμό της και στον σταθμό λεωφορείων.

Πλέον, οι εικόνες, όπου ακόμη και μερικές χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρωνόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και στοιβαζόταν σε τρένα, έχουν εκλείψει και ο σταθμός είναι σχεδόν άδειος από επιβάτες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) γνωστοποίησε ότι από τις 8:00 χθες το πρωί, μέχρι την ίδια ώρα σήμερα, καταγράφηκαν 1.289 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στο έδαφος της χώρας. Σε αυτούς χορηγήθηκαν άδειες διαμονής 72 ωρών στη χώρα, εντός των οποίων πρέπει να την εγκαταλείψουν.

Συνολικά, από τις 19 Ιουνίου μέχρι και σήμερα, οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν εκδώσει 49.283 άδειες τριήμερης διαμονής στη χώρα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αριθμός όμως των τελευταίων που εισήλθαν στη χώρα το παραπάνω χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και μαζικών εισροών μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, πολλοί απ' αυτούς δεν καταγραφόταν και συνέχιζαν τη διαδρομή τους προς τη Σερβία, επιβιβαζόμενοι στο πρώτο τρένο που εμφανιζόταν στον σταθμό της Γευγελής.

Πηγή: nooz.gr