Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Κόλλησε η ηλεκτροκίνηση στο Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο, προβληματισμένος ο Αγοραστός.


Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις που έκανε   σχετικά με την τύχη των έργων ηλεκτροκίνησης του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου.
Όπως είπε στο ypodomes έχει κολλήσει τόσο το έργο της ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο τμήμα Λάρισα-Βόλος όσο και οι εξελίξεις για τη δημοπράτηση των έργων ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. "Τα 2 έργα έχουν κολλήσει παρότι από την ΕΡΓΟΣΕ μας είχαν υποσχεθεί γρήγορες διαδικασίες. Τώρα που μετά από 8 μήνες υπάρχει διοίκηση θα ζητήσω συνάντηση για να προχωρήσουν το συντομότερο αυτά τα έργα. Θέλουμε να έχουμε ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο σε όλη τη Θεσσαλία".

ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ

Η ηλεκτροκίνηση των 66χλμ μονής γραμμής στο τμήμα Λάρισα-Βόλος αποτελείται από 2 εργολαβίες. Η πρώτη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΟΣΕ και αφορά την αναβάθμιση της υποδομης της γραμμής. Το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμρβιο αλλά οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης εργολαβίας πρέπει να δημοπρατηθεί και το έργο της ηλεκτροκίνησης (δηλαδή τα εναέρια καλώδια για να τροφοδοτείται το τρένο), έργο με ποσό γύρω στα 25εκ.ευρώ. Με την ολολήρωση το τρένο θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 200χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε η ΕΡΓΟΣΕ, η δημοπράτηση αυτή θα βγει στον αέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί το 2017. Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΣΕΣ 2014-2020. Μελετητικά το έργο είναι ώριμο ενώ υπάρχουν και εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών όρων.
Αυτή την εποχή ουσιαστικά η νέα διοίκηση της εταιρείας αναδιοργανώνει τον προγραμματισμό της οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η επιλογή της.

ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Η γραμμή Παλαιφάρσαλος-Καλαμπάκα ανακαινίστηκε όσον αφορά την υποδομή και την επιδομή την προηγούμενη δεκαετία και το έργο εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης θεωρητικά είναι εύκολο.Το κόστος εγκατάστασης εκτιμάται σε 51.136.400 ευρώ και η ολοκλήρωση του τοποθετείται μέχρι το 2018.
Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκληρώνει την μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για να μπορέσει να τρέξει η δημοπράτηση. Από τα τέλη του 2014 το Περιφερειακό Συµβούλιο Θεσσαλίας έχει εγκρίνει τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Ηλεκτροκίνηση σιδηροδροµικής γραµµής Παλαιοφάρσαλος – Καλαµπάκα».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για σιδηροδροµικό έργο και αφορά στην εφαρµογή συστήµατος ηλεκτροκίνησης µε µονοφασικό εναλλασσόµενο ρεύµα 25 kV/50Hz, στην ανακαινισµένη σιδηροδροµική γραµµή Παλαιοφάρσαλος- Καλαµπάκα που έχει συνολικό µήκος 80 χλµ. περίπου.
∆ιοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Θεσσαλίας και διέρχεται τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
Η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδροµικής γραµµής στο τµήµα Παλαιοφάρσαλος- Καλαµπάκα συντελεί στη µείωση των ρύπων στις περιοχές που διασχίζει, την οικονοµικότερη κίνηση και συντήρηση των συρµών, τη δυνατότητα έλξης βαρέων εµπορικών συρµών και στη µείωση του χρόνου µεταφοράς λόγω ανάπτυξης υψηλότερων ταχυτήτων.

Πηγή: ypodomes.com