Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Γιατί μπορεί και να ακυρωθεί το σιδηροδρομικό έργο Ψαθόπυργος-Ρίο.

 Απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κο Νικολόπουλο σχετικά με το διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ Ψαθόπυργος-Ρίο έδωσε ο αν.Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με την οποία θέτει εν αμφιβόλω το διαγωνισμό Ψαθόπυργος-Ρίο και μάλιστα θέτει θέμα παραπομπής διοικητικών παραγόντων της ΕΡΓΟΣΕ εφόσον θεωρηθεί ότι συντρέχουν οι συνθήκες.
 Όπως ανέφερε στην απάντηση του «η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το Κοινοβούλιο θα εξετάσει εάν θα προχωρήσει ο διαγωνισμός με αριθμό 716 (μιλά για το δημοπρατημένο έργο Ψαθόπυργος-Ρίο), εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ή εάν θα ακυρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους διοικητικούς παράγοντες, εφόσον επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες σας μετά την έρευνα που έχουμε διατάξει.»
 Σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο των διαγωνισμών της ΕΡΓΟΣΕ είπε πως «Θα έπρεπε ως κράτος να είχαμε ένα άλλο πραγματικό σύγχρονο σύστημα τιμολόγησης τεχνικών εργασιών και υλικών και επομένως σοβαρούς πραγματικούς προϋπολογισμούς. Αντ’ αυτού έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα με άλλες τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές και άλλες πολύ μικρότερες. Συνεπώς, έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στον προγραμματισμό νέων έργων αλλά και στους ελέγχους και στις αξιολογήσεις. Εάν είχαμε ένα ορθό σύστημα τιμολόγησης θα έπρεπε να έχουμε πολύ μικρές εκπτώσεις.»
 Και συνεχίζοντας είπε «Σήμερα γίνεται αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Σήμερα με το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης ανάλογα το έργο, την κατηγορία, τις εργασίες, τα υλικά, μπορεί να υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες εκπτώσεις. Για τα όσα καταγγέλλετε, ότι δηλαδή διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΡΓΟΣΕ φούσκωσαν τους προϋπολογισμούς των έργων, θα το διερευνήσουμε. Ήδη δόθηκε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.»
 Στη δευτερολογία του ο Χρήστος Σπίρτζης ολοκληρώνοντας την απάντηση είπε πως κατατέθηκε το αντίστοιχο έγγραφο για εντολή διερεύνησης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που ανήκει στο Υπουργείο, για την ΕΡΓΟΣΕ.

Πηγή: thebest.gr