Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Εντός των ημερών, αρχίζει ο διαγωνισμός για το Θριάσιο.

 Έως τα τέλη Ιουνίου και πάντως όχι αργότερα από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας σκοπεύει να δώσει στους υποψήφιους επενδυτές τα τεύχη με τους τελικούς όρους για τον διαγωνισμό για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο η ΓΑΙΑΟΣΕ.
 Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται σε ορίζοντα τριών μηνών, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται ενιαία και όχι τμηματική παραχώρηση της έκτασης των 588 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου και σχεδιάζεται να αναπτυχθεί εμπορευματικό κέντρο που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα του Πειραιά.
 Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός συνδέεται με δέσμευση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία παρείχε χρηματοδότηση της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ για τα σιδηροδρομικά έργα στον γειτνιάζοντα σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ. Η προθεσμία για τη διενέργεια του διαγωνισμού για το Θριάσιο έχει παρέλθει και η ΕΤΕπ έχει δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ. Ομως λόγω της συγκυρίας έχει κατ’ ουσία δοθεί μια μικρή άτυπη παράταση.
 Κύκλοι σε γνώση των σχετικών με τον διαγωνισμό διεργασιών δείχνουν την Ευρώπη ως υπεύθυνη και για το μοντέλο που τελικά προκρίνεται, την ενιαία δηλαδή παραχώρηση, και όχι την τμηματική που ζητούν ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Παράλληλα, αυτό εκτιμάται ότι είναι και το βέλτιστο μοντέλο για την ανάπτυξη του Θριασίου. Για τον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Cosco, η Grivalia Properties, η Sarmed, η Goldair, η Med Log, η Food Link και η Rede Plan. Το μάνατζμεντ της ΓΑΙΑΟΣΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες και πριν εκδώσει τα τεύχη του διαγωνισμού θα πραγματοποιήσει άλλον ένα κύκλο διαβούλευσης με τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ στη διαδικασία μπορούν να εισέλθουν και νέοι υποψήφιοι, αλλά και να γίνουν κοινοπραξίες μεταξύ τους.
 Όσον αφορά την αξιοποίηση των γειτονικών 1.200 στρεμμάτων του ΟΣΕ, η σχετική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει το 2016 και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο. Στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου και σε έκταση περίπου 2.200 στρεμμάτων επιχειρείται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και τον ΟΣΕ Α.Ε. να δημιουργηθεί, επιτέλους, το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο στη χώρα, που θα περιλαμβάνει σιδηροδρομικό σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων καθώς και έκταση κατάλληλη για την ανάπτυξη αποθηκών.
 Στόχος είναι η δημιουργία ενός διεθνούς εμπορευματικού κέντρου που θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
 Ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναδειχθεί προτιμητέος με ίδια ή δανειακά κεφάλαια θα κληθεί να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες υποδομές, να κατασκευάσει αποθήκες και εν συνεχεία να λειτουργήσει, διαχειριστεί και εκμεταλλευτεί το εμπορευματικό κέντρο.
 Υπενθυμίζεται πως στον Πειραιά φιλοξενούνται ήδη κέντρα διανομής πολυεθνικών όπως η Huawei, η ZTE και άλλες. «Στο Θριάσιο θα μπορεί να επεκταθεί αυτή η δραστηριότητα αλλά και να δημιουργηθούν γραμμές συναρμολόγησης για κάποια προϊόντα πριν αυτά προωθηθούν στις ευρωπαϊκές αγορές», αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Πηγή: kathimerini.gr