Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Παραδίδεται σήμερα το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ


ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ !!!

 Αρχίζει να παίρνει μορφή το παλαιό όραμα της δημιουργίας των “Σιδηροδρομικών Δαρδανελίων” – Παραδίδεται σήμερα το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ – Είναι η βάση πάνω στην οποία θα κτισθεί το μέλλον του τόπου μας – Νέες θέσεις εργασίας
 Ένα όραμα δεκαετιών αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά με την σύνδεση του λιμένος Αλεξανδρούπολης με το Σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.
Αν ανατρέξει κανείς σε παλαιότερα δημοσιεύματα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, θα βρει να επαναλαμβάνεται ο όρος ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ, όρος που εξέφραζε ουσιαστικά τις δυνατότητες διακόμισης εμπορευμάτων από την Μαύρη Θάλασσα μέσω του λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Και μάλιστα με εξαιρετικό χαμηλό κόστος (σε σύγκριση με τα υπέρογκα τέλη διέλευσης που απαιτεί η Τουρκία για τα εμπορικά πλοία) και χωρίς καθυστερήσεις.
Παραδίδεται λοιπόν σήμερα Τετάρτη 20 Μαΐου το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τις γραμμές του ΟΣΕ, που αποτελεί ένα έργο μικρού μεν προϋπολογισμού, αλλά μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την χώρα, καθώς ενώνει το τερματικό λιμάνι της Θράκης με το διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο και επιτρέπει την παράκαμψη του Βοσπόρου για την διεθνή εμπορευματική αλυσίδα.
Πρόκειται για το έργο «Σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων Λιμένα Αλεξανδρούπολης» (Α.Σ. 740/13), με αντικείμενο την εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή της υποδομής – επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής του τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και τη σύνδεσή της με το σύμπλεγμα των γραμμών του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης.
Το έργο αποτελείται συνολικά από 1.770 μ. εγκιβωτισμένης γραμμής με 6 ειδικές αλλαγές και 500 μ. σκυρογραμμής με 6 αλλαγές τροχιάς.
«Με τη λειτουργία του έργου ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στο ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα δίνει έτσι τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι εγχώριες και διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές» σημειώνει η ΕΡΓΟΣΕ.
Η Σύμβαση συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ» 2007-2013.
Το κόστος του έργου ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ.
«Εν τούτοις το έργο είναι τεράστιας εθνικής σημασίας, γιατί συνδέει το λιμάνι κατευθείαν με τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες ελαχιστοποιώντας το κόστος» τονίζει η ΕΡΓΟΣΕ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με το συγκεκριμένο έργο ενεργοποιείται η δυνατότητα παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου από την εμπορική ναυτιλία, καθώς προστίθεται στην εφοδιαστική αλυσίδα η εναλλακτική της πολυτροπικής μεταφοράς μέσω του λιμανιού και του σιδηροδρόμου για την προώθηση προϊόντων από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα και αντίστροφα, της παράκαμψης των Δαρδανελίων και της αποφυγής των σημαντικών καθυστερήσεων στον κορεσμένο Βόσπορο.
Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, εάν σε μία περιοχή με ένα εκατομμύριο εργαζομένους αυξηθεί η εμπορευματική κίνηση μέσω του λιμανιού κατά 1 εκατ. τόνους, δημιουργούνται άμεσα περίπου 400 με 600 θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα περισσότερες από 7.500 νέες δουλειές.
Η εφημερίδα μας επιχαίρει ιδιαίτερα για την επίτευξη αυτής της σύνδεσης που έγινε μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες.
Όμως εδώ πρέπει να παραθέσουμε και τις επισημάνσεις που κάνει το “Βήμα” στο ιστολόγιό του, σχετικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από πλευράς της Τουρκίας.
***
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σίγουρα αρνητική για την Τουρκία, η οποία θα διαπιστώσει – καταγράψει σημαντικές οικονομικές απώλειες εξαιτίας του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού έργου που ολοκληρώθηκε στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Ποιά θα είναι η αντίδραση της γείτονος στην συγκεκριμένη εξέλιξη;
Το επόμενο διάστημα (μετά και την ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών) αναμένεται -και εξαιτίας αυτού του έργου- να είναι ιδιαίτερα θερμό στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά τα τραγούδια και τους χορούς αλλά και τις «ελπιδοφόρες» δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Κάποιοι δεν διστάζουν να μιλούν ακόμη και για «ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι» εξαιτίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων που μονομερώς με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Όμως, η ΑΟΖ και τώρα η σιδηροδρομική αυτή σύνδεση, φαίνεται να βαραίνουν το κλίμα και να προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος για την Τουρκία που βιώνει ήδη μία σημαντική οικονομική κρίση και δεν είναι διατεθειμένη να ζημιωθεί περαιτέρω…
***
Η Τουρκία την δουλειά της και εμείς την δουλειά μας.
Η σύνδεση του λιμένος Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ, είναι το πρώτο βήμα.
Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο χρειάζεται και η πλήρης ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
Μόνο τότε θ” αρχίσει η ροή εμπορευματικών φορτίων από τις παρευξείνιες χώρες στο λιμάνι μας.
Και τότε θα φανούν τα ευεργετικά οφέλη της παράκαμψης του Βοσπόρου μέσω Αλεξανδρούπολης.
Σ.Κ.

Πηγή: elthraki.gr/