Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Επίσημα για τα επόμενα 2 χρόνια, εμπειρογνώμονας για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Επίσημα για τα επόμενα 2 χρόνια εμπειρογνώμονας για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης  Καθήκοντα εμπειρογνώμονα μέσω σύμβασης ανέθεσε και επίσημα η Αττικό Μετρό στην Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποστηριχθεί η Αττικό μετρό και η Δ/νση Μετρό Θεσσαλονίκης σε θέματα που σχετίζονται με το αρχαιολογικό έργο στις συμβάσεις του βασικού έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και της επέκτασης προς Καλαμαριά.
 Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο κος Μιχάλης Τιέριος, ομότιμος καθηγητής Κλασσικης Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Η έδρα του επιστημονικού υπευθύνου θα είναι στην Αθήνα.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΒΕΡΙΟΥ

 Τα καθήκοντα του καθηγητή θα είναι τα παρακάτω:

Α.Οργάνωση του προσωπικού που εμπλέκονται στις αρχαιολογικές εργασίες καθώς και στο συντονισμό των εργασιών, προκειμένου να εξασφαλίζονται συνθήκες ασφαλούς διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύπτονται κατα την ανασκαφή, με ταυτόχρονο περιορισμό των καθυστερήσεων
Β.Στην παροχή γνωματεύσεων για θέμαα εκτέλεσης ανασκαφικού έργου
Γ.Στη διενέργεια αυτοψιών στις περιοχές που εκτελούντα ανασκαφικές εργασίες εφόσον ζητηθεί από την ΑΜ
Δ.Συμμετοχή σε παρουσιάσεις αρχαιολογικών θεμάτων και σε συμβούλια του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Τα καθήκοντα του εμπερογνώμονα θα διαρκέσουν 24 μήνες απο την υπογραφή της σύμβασης και εφόσον μέχρι τότε συνεχίζεται το αρχαιολογικό έργο. Ένα από τα δυσάρεστα γραπτά της απόφασης της ΑΜ είναι η δυνατότητα να παραταθεί κατά 2 χρόνια ακόμα δηλαδή να φτάσουμε να έχουμε αρχαιολογικό έργο έως και τα μέσα του 2019.

Το ποσό που θα λάβει ο κος Τιβέριος είναι 48.000 κατά τα 2 έτη.

ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 9 χρόνια μετά την έναρξη του έργου οι αρχαιολογικές εργασίες καλά κρατούν. Είναι χαρακτηριτικό ότι εκτελούνται ακόμα σε αρκετά σημεία και συγκεκριμένα στους Σταθμούς ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στις προσβάσεις-φρέατα των σταθμών Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ και σε ένα μικρό τμήμα της έκτασης που καταλαμβάνει το Αμαξοστάσιο Πυλαίας ενώ όπως αναφέρει η απόφαση του ΔΣ της ΑΜ δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες ανάγκες κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής και σε άλλες θέσεις.

Πηγή: ypodomes.com