Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το όνειρο μια οικογένειας Αφγανών προς την Ευρώπη και η μοιραία σύγκρουση μέλους της με το τρένο.

 Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη παράνομα. Λίγοι είναι εκείνοι όμως, που καταφέρνουν να κάνουν μία νέα αρχή, αφού πολλοί χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
  Το "ταξίδι" του Αμπντουλάχ ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, από την επαρχία Daikundi του Αφγανιστάν. Η οικογένειά του πήγε πρώτα στο Ιράν, όπου όμως δεν μπόρεσαν να "στεριώσουν", ενώ δέχονταν επιθέσεις σχεδόν καθημερινά.
 Τότε, αποφάσισαν να φύγουν για την Τουρκία, όπου έφτασαν παράνομα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο σε ευρωπαϊκή χώρα. Για τα τρία επόμενα χρόνια, περίμεναν απάντηση στο αίτημά τους, αλλά μάταια. Στην Τουρκία, η ζωή τους ήταν πιο δύσκολη από ό,τι στο Ιράν. Αλλά κατά την παραμονή τους στη χώρα, ο Αμπντουλάχ κατάφερε να βρει - παράνομα - δουλειά, σε οικοδομή, καταφέρνοντας έτσι να μαζέψει μερικά χρήματα, για να ταξιδέψει στην Ευρώπη.
 Ήρθε σε επαφή με έναν δουλέμπορο, που ζήτησε για να τους περάσει στην Ελλάδα, 1.300 δολάρια για κάθε μέλος της οικογένειας. Πολύ γρήγορα όμως, το ταξίδι τους μετατράπηκε σε εφιάλτη.
"Ήμασταν 25 άνθρωποι πάνω σε μία βάρκα, μία βραδιά που έβρεχε πολύ. Όταν οι δουλέμποροι μας έβαλαν στη βάρκα, μας διαβεβαίωσαν, πως θα φτάναμε σύντομα στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή όμως, η μηχανή του σκάφους έπεσε στη θάλασσα και κοντέψαμε να πνιγούμε", είπε ο Αμπντουλάχ στην DW.

Οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τις ελληνικές αρχές.

  Στον Αμπντουλάχ και την οικογένειά του δόθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα, για την παραμονή τους για έναν μήνα στην Ελλάδα. Έμεινε σε ένα κτίριο με άλλους μετανάστες. "Μαζί μας ήταν και μία γυναίκα, έγκυος στον 8ο μήνα. Δεν ξέραμε, τι μπορούσαμε να της προσφέρουμε", είπε. Για την οικογένειά του η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δραματική. Η μητέρα του ήταν μεγάλη, η αδελφή του άρρωστη και η έγκυος γυναίκα δεν ζούσε σε συνθήκες που θα άρμοζαν στην κατάστασή της.

Το μοιραίο ταξίδι προς τη Γερμανία

 Σχετικά γρήγορα, ήρθαν σε επαφή με ακόμη έναν δουλέμπορο, που τους υποσχέθηκε να τους μεταφέρει στη Γερμανία. Το αυτοκίνητο με το οποίο θα ταξίδευαν είχε περιορισμένο χώρο κι έτσι, μόνο ο αδελφός του Αμπντουλάχ, ο Χαμίντ, μπορούσε να ταξιδέψει με την πρώτη "φουρνιά". Γι' αυτό το ταξίδι πλήρωσε 1.200 ευρώ. Η υπόλοιπη οικογένεια, θα έπρεπε να περιμένει λίγο. 
Λίγες μέρες αργότερα, κι ενώ το αυτοκίνητο είχε φτάσει στα Σκόπια, σημειώθηκε ένα θανατηφόρο τροχαίο. Το αυτοκίνητο είχε παρασυρθεί από διερχόμενο τρένο, με αποτέλεσμα όσοι επέβαιναν, να βρουν τραγικό θάνατο. Μεταξύ αυτών, και ο Χαμίντ. Τα νέα δεν άργησαν να φτάσουν στον Αμπντουλάχ, που προσπάθησε να πάρει τη σορό του αδελφού του, για να τον κηδέψει. Κανείς όμως, καμία Αρχή, καμία υπηρεσία, δεν επιβεβαίωνε τον θάνατό του.
 Ο Αμπντουλάχ και η οικογένειά του παραμένουν στην Ελλάδα. Ο ίδιος περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν ως δραματικές. Δεν μιλάει ελληνικά και η άδεια παραμονής του έχει ημερομηνία λήξης, σε λίγες μόνο ημέρες.
"Δεν μπορώ να βγω έξω μόνος μου. Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω. Δεν μπορώ να αφήσω μόνη τη γυναίκα μου. Ζούμε σαν φυλακισμένοι. Δεν μπορούμε να πάμε σε έναν γιατρό. Ζούμε σε ένα κλουβί. Άραγε, υπάρχει μέρος για μας στον κόσμο", αναρωτιέται.

Πηγή: news247.gr, DW