Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Σε πολλά επίπεδα η οικονομική συνεργασία με την Κίνα

Η Ελλάδα επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κίνα ώστε να αποτελέσει κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη υποστήριξε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα σε πολλά επίπεδα» υποστήριξε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής επίσημης υποδοχής του 18ου κινεζικού στόλου. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου και χερσαίου «Δρόμου του Μεταξιού» και να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και πως θα επιδιώξει νέες συνεργασίες με κινεζικούς ομίλους. Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί ο Πειραιάς κορυφαίος κόμβος μεταφορών και εμπορίου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας εντοπίζει ο κ. Τσίπρας στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών και των σιδηροδρομικών / οδικών έργων. Υπενθυμίζεται πως κινεζικοί όμιλοι έχουν ενδιαφερθεί για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του Πειραιά ως μεταφορικού κόμβου. Ηδη προωθούν αντίστοιχες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία και η Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον θαυμασμό του για το λαό της Κίνας που πριν από μερικές δεκαετίες έδωσε αγώνα για την ανεξαρτησία του. «Ο ελληνικός λαός δίνει ένα αγώνα για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Φώτης Κόλλιας
euro2day.gr