Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μ. Χρυσοχοΐδης: Προσεχώς ο διαγωνισμός για την συντήρηση του δικτύου ΟΣΕ

Εντός των προσεχών ημερών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την συντήρηση της υποδομής του ΟΣΕ, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Μεταφορών». Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές και το κόστος του έργου.

Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι φοβούνται ότι, με την είσοδο ιδιωτών στη συντήρηση του δικτύου, ο ΟΣΕ θα μείνει με λιγοστά καθήκοντα, γεγονός που ενδέχεται να επιδράσει στον αριθμό των εργαζομένων.

Το απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού Μεταφορών για τον ΟΣΕ

«Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τον ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ είναι μία υπόθεση που αυτή τη στιγμή δημιουργεί τεράστια ακόμα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός, ότι μίκρυνε, έφυγαν αρκετοί υπάλληλοί του.

Θέλω να σας πω, ότι αναγνωρίζω - και μπορώ να το πω εμφατικά- τον κοινωνικό ρόλο του ΟΣΕ, την σχέση του με μία σειρά από τοπικές κοινωνίες. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα γιγαντιαίο έργο ανάταξης και κατασκευής ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα.


Θέλω να σας ενημερώσω, ότι σε λίγες μέρες θα προκηρύξουμε έναν διαγωνισμό για την συντήρηση της κεντρικής γραμμής του ΟΣΕ για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε πράγματι το τρένο να ταξιδεύει πάνω σε σύγχρονη υποδομή, υψηλών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα ο σιδηρόδρομος να μπορεί να γίνει και εμπορικός και επιβατικός.

Δεν είναι δυνατόν και πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός να σηκώνει τόσο πολύ μεγάλες δαπάνες, όταν τον σιδηρόδρομο χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες, για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους ή οι επιβάτες, για να πηγαίνουν στον προορισμό τους.

Εκείνο που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του κ. Ταμήλου, είναι η διευθέτηση ζητημάτων, που άπτονται της λειτουργίας του προαστιακού και καθημερινών ζητημάτων, που έχουν σχέση με τις ταχύτητές του. Αγωνιζόμαστε καθημερινά να βελτιώσουμε τα ζητήματα αυτά, όπως και τα θέματα των εισιτηρίων, που θα δούμε σύντομα, γιατί πράγματι κι εκεί υπάρχουν αδικίες».

metaforespress.