Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αμίαντος στις αποθήκες και λεηλασία του σταθμού στο Ασπρόχωμα

Τα ζητήματα του αμιάντου στις αποθήκες της Ενωσης και της λεηλασίας του σιδηροδρομικού σταθμού "καίνε" το Ασπρόχωμα.

Το Τοπικό Συμβούλιο ζητεί να απομακρυνθεί ο αμίαντος που είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να προστατευτεί και να αναδειχθεί ο λεηλατημένος σταθμός. Και σε αυτά τα αιτήματά του έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση της μείζονος μειοψηφίας, του "Ανοιχτού Δήμου". 
Χθες το πρωί αντιπροσωπεία συμβούλων και μελών της παράταξης με επικεφαλής το Μανώλη Μάκαρη, παρουσία του τοπικού συμβούλου Νίκου Χριστόπουλου εκπροσώπου του "Ανοιχτού Δήμου" επισκέφθηκαν την περιοχή των αποθηκών και του σταθμού. Ο Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι «ο "Ανοιχτός Δήμος" συμπαρίσταται στην προσπάθεια του Τοπικού Συμβουλίου Ασπροχώματος για ασφαλή απομάκρυνση του αμιάντου από τις αποθήκες της Ενωσης» και σημείωσε: «Τα υλικά είναι παλιά και λόγω της φθοράς απελευθερώνονται ίνες αμιάντου στο περιβάλλον. Οι ίνες αμιάντου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και καρκίνο στους πνεύμονες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2005 ισχύει ολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας αμιάντου. Παράλληλα, πρέπει να απομακρυνθεί ο αμίαντος και από τις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου στο λιμάνι της Καλαμάτας. Είναι θετικό το ότι υπάρχει πρόθεση για την απομάκρυνση του αμιάντου».
Για το θέμα της εγκατάλειψης και των καταστροφών στο σιδηροδρομικό σταθμό Ασπροχώματος, έκανε λόγο για εστία μόλυνσης και επεσήμανε: «Εχει ευθύνες ο ΟΣΕ, πρέπει να αναλάβει δράση. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη και την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου. Μέχρι τότε δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κατάσταση».
Ο τοπικός σύμβουλος Νίκος Χριστόπουλος μίλησε για «τριτοκοσμικές συνθήκες στο Ασπρόχωμα» και παρατήρησε, επικρίνοντας το δήμαρχο Καλαμάτας: «Είναι φθαρμένο το ελλενίτ στις αποθήκες. Υπάρχει άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ασπροχώματος. Αδιαφορεί ο δήμαρχος. Πρέπει να αποβάλει αλαζονικές και καθεστωτικές πρακτικές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρέπει να αφοσιωθεί στα σοβαρά προβλήματα του Ασπροχώματος και να αφήσει τις αναπλάσεις. Πρώτα να ασχοληθεί με τέτοια σοβαρά ζητήματα και όχι με καρναβαλικές εκδηλώσεις και λευκές νύχτες».
Για την τραγική εικόνα του σταθμού σημείωσε: «Είναι λυπηρό, πονάμε για την κατάσταση του σταθμού στο Ασπρόχωμα. Υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και διακίνηση παράνομων ουσιών. Στην περιοχή δεν υπάρχει χώρος άθλησης, ούτε παιδική χαρά. Να συνεννοηθεί με τον ΟΣΕ ο δήμαρχος και να δοθεί χώρος που θα αξιοποιηθεί για το καλό του Ασπροχώματος».
Στην επίσκεψη στις αποθήκες της Ενωσης παρέστη και ο περιφερειακός σύμβουλος - εκπρόσωπος της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος, που αναφέρθηκε στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου και σημείωσε: «Πρέπει γρήγορα να απομακρυνθεί ο αμίαντος.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Να γίνει απομάκρυνση κατασκευών αμιάντου όπου χρειάζεται».

eleftheriaonline.gr