Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανία: Τραγικό τέλος για έναν από τους γνωστότερους καλλιτέχνες γκράφιτι

ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΡΕΝΟ

Ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες γκράφιτι της Γερμανίας πέθανε αφού χτυπήθηκε από τρένο το βράδυ της Πέμπτης.

Ένα από τα έργα του Οζ

Το σώμα του 64χρονου Walter Josef Fischer, γνωστός με το ψευδώνυμο Οζ, ανακαλύφθηκε στις ράγες του μετρό του Αμβούργου, λίγο μετά τις 23.00. Ένα φρέσκο γκράφιτι καθώς και ένα σπρέι βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση.

Ο Φίσερ ήρθε στο προσκήνιο του Αμβούργου στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα σχέδιά του – πρωτόγονες σπείρες και χαμογελαστά πρόσωπα – γέμισαν τις πινακίδες και το παρατσούκλι – σήμα κατατεθέν του άρχισε να γίνεται γνωστό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.

Ο Οζ δίχασε την πόλη. Κάποιοι θεωρούσαν τα έργα του δείγμα βανδαλισμού, ενώ άλλοι πίστευαν ότι προσέθετε μια νότα χιούμορ στο γκρίζο αστικό τοπίο του Αμβούργου.

Τα έργα του έκαναν σύντομα γνωστό το όνομά του σε όλη τη Γερμανία. Εκτιμάται ότι είχε δημιουργήσει πάνω από 120.000 γκράφιτι.

Αρχικά η αστυνομία πίστευε πως μια συμμορία κρυβόταν πίσω από το έργο του, για να ανακαλύψουν έκπληκτοι πως ο δράστης ήταν ένας ηλικιωμένος μουστακαλής.

Ο Φίσερ, ένας πρώην κηπουρός από τη Χαϊδελβέργη, που στη συνέχεια έμεινε άστεγος, είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε καταδικαστεί για υλικές ζημιές, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για 8 χρόνια συνολικά.

Πηγή: Guardian
"Εθνος"