Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στην οδό Ιπποκράτους, σαν τον Γκιούλιβερ στον κόσμο της μινιατούρας

Ο φαντασμαγορικός κόσμος των τρένων-μινιατούρων με ολόκληρες μικρές πολιτείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς.


Η οδός Ιπποκράτους είναι «ο δρόμος με τα συναρμολογούμενα», όπως κάποτε η Σόλωνος ήταν η «οδός των βιβλιοπωλείων». Μια σειρά από καταστήματα, κάποτε 12 περίπου τον αριθμό, σήμερα σχεδόν τα μισά μόνο, προσφέρουν σε συλλέκτες και μοντελιστές το «μικρόβιο της δημιουργίας», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ιδιοκτήτης του «plastimodellismo» Δημήτρης Λαρόζας, που, χάρις στην «γκρίνια της μαμάς» και στο ότι στα παλιά «παιγνιδάδικα» τον κοίταζαν περίεργα γιατί ήθελε να «κολλάει αεροπλανάκια», ανακάλυψε το πάθος του για τα συναρμολογούμενα, μετατρέποντας το χόμπι σε επάγγελμα. Από τον Νέο Κόσμο ήρθε τη δεκαετία του ’80 στην Ιπποκράτους, που σύντομα εξελίχθηκε στην αθηναϊκή «Μέκκα των μοντελιστών». Στο ευρύχωρο κατάστημά του φιλοξενούνται κάθε είδους συναρμολογούμενα, μαζί και κάποια ξύλινα πλοία, θυμίζοντας τον «Μονόκερω» του Τεντέν, που ενδιαφέρουν μόνο κατασκευαστές της τρίτης ηλικίας, όπως μας λέει. Ακριβώς στη διπλανή γωνία, ανεβαίνοντας προς Αλεξάνδρας, ο Δημήτρης Αμποσίδης διατηρεί το κατάστημα «Fasma Models» και την ψυχραιμία του. Στο επάγγελμα αυτό βρίσκεται σχεδόν 30 χρόνια. Αν και δεν έπαιζε μικρός με αυτά, διακρίνει κανείς στη συζήτηση μαζί του τον επαγγελματισμό και τις γνώσεις του γύρω από ένα δύσκολο είδος, που είναι κάτι παραπάνω από παιχνίδι και απλό χόμπι. «Οι ενδιαφερόμενες ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 35 και 60, τα παιδιά όμως έρχονται μόνο με τον πατέρα τους, ο οποίος θα τους μυήσει στο είδος αυτό» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι, σε αντίθεση με το εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν βοηθά και το κλίμα. Οι προτιμήσεις μοιράζονται ανάμεσα στα συναρμολογούμενα και τις συλλογές αυτοκινήτων, που ορισμένες από αυτές είναι ακριβές ακριβώς γιατί παράγονται σε περιορισμένο αριθμό.

Ακριβώς δίπλα, το «Modelling Centre» εξειδικεύεται αποκλειστικά στον μαγικό κόσμο των τρένων-μινιατούρων, όπου κάποτε η Märklin είχε το μονοπώλιο. «Το τρένο έχει άλλη κουλτούρα. Εχει κίνηση, φώτα και ζωντάνια, πάντα ξεχώριζε και επίσης συνδεόταν με τα Χριστούγεννα» μας λέει ο Χρήστος Κορδάτος, που χάρις σ’ έναν θείο του ναυτικό πήρε παιδί το πρώτο Märklin δώρο. «Βέβαια, στην παρέα μόνο ένας διέθετε την πολυτέλεια να έχει ‘‘τρενάκι’’ στο σπίτι», θυμάται, καθώς μας ξεναγεί στην αποθήκη με τις μακέτες, όπου αποκαλύπτεται ένας φαντασμαγορικός κόσμος από μικρές πολιτείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται ο «Καλφάκης», μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το ’60 από τη Σταδίου και μεταφέρθηκε το ’90 στην Ιπποκράτους. «Ο μοντελισμός και τα συναρμολογούμενα αντέχουν ακόμα, παρά την κρίση και τις καινούργιες τεχνολογίες, οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές» επισημαίνει ο Αργύρης Γιαννετάκης, που δεν θέλει όμως να θυμάται την «πολεμική ατμόσφαιρα» του 2009, η οποία τσάκισε κυριολεκτικά τα καταστήματα στην περιοχή και στην Αθήνα ολόκληρη.

Στην Ιπποκράτους ο δρόμος μετατρέπεται σ’ ένα υπαίθριο παιχνιδάδικο κι ο συλλέκτης-κατασκευαστής αισθάνεται σαν τον Γκιούλιβερ στον κόσμο της μινιατούρας.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"