Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σταυροβελονιές στο... μετρό

ΔΡΑΣΗ «ΠΛΕΚΩ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ»

Τις βελόνες και τα βελονάκια πλεξίματος από τα... σεντούκια της γιαγιάς και τα ντουλάπια θα βγάλουν σήμερα οι λάτρεις της πλεκτικής που υπόσχονται να κάνουν... μαλλιά-κουβάρια το κέντρο της Αθήνας.



Η ομάδα του site ftiaxto.gr εν δράσει. Καλεί τους φίλους του πλεξίματος να τη μιμηθούν
Με αφορμή το πρώτο Plexis Fashion Party που πραγματοποιείται έως την Κυριακή στο μετρό του Συντάγματος, η Βάλια, η Ελίνα και η Τόνια, η ομάδα του ειδικού site για τη χειροτεχνία «ftiaxto.gr» διοργανώνει τη δράση «Πλέκω στο Τρένο» στην Αθήνα.
Το ραντεβού έχει δοθεί στις 12 το μεσημέρι σε 6 τερματικούς σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού σιδηροδρόμου με προορισμό τον σταθμό του Συντάγματος και με όλα τα αξεσουάρ του πλεξίματος μαζί.
«Αν και το πλέξιμο είχε κάνει μια κοιλιά τα τελευταία χρόνια, πλέον αρχίζει και αποκτά ξανά αρκετούς φίλους, οι οποίοι όμως αποφεύγουν να το κάνουν σε δημόσιους χώρους. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την πεποίθηση. Αλλωστε το πλέξιμο είναι τρομερά αγχολυτικό και χαλαρωτικό. Κι εγώ το ξεκίνησα όταν η κατάσταση με τη δουλειά άρχισε να ζορίζει. Το στοίχημα της διοργάνωσης είναι να έρθουν όσοι ντρέπονται», λέει η Ελίνα Αντωνοπούλου.
Είναι ένα χόμπι για όλους, εξηγεί η Βάλια Μπινίκου: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από το ''δεν πιάνει το χέρι σου, άσ' το για άλλους''. Κι εμείς μάθαμε να πλέκουμε από διαδικτυακά βίντεο και περιοδικά».
Η Μαρία Ζηλάκου, καθηγήτρια αγγλικών, είναι η μοναδική από την παρέα που πλέκει από μικρή: «Πάντα μου άρεσε και με ξεκούραζε. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι εδώ εάν τολμήσεις να πλέξεις δημόσια, θα εισπράξεις πολλά περίεργα βλέμματα. Εως και σε καφετέρια μας έχουν παρακαλέσει να βάλουμε τις βελόνες στην τσάντα μας, όταν μεγάλες αλυσίδες εστίασης στο εξωτερικό διοργανώνουν ειδικές ημέρες για τέτοια events. Θεωρείται σίγουρα πιο αποδεκτό να απομονώνεσαι στο τάμπλετ σου πίνοντας τον καφέ σου από το να κοινωνικοποιείσαι πλέκοντας».

Για την Τόνια, που δουλεύει πλέον στο «ftiaxto.gr» και δημιουργεί χειροποίητα κοσμήματα κάνοντας παράλληλα τα πρώτα της βήματα και στο πλέξιμο, η ενασχόληση με τη χειροτεχνία ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία: «Νομίζω ότι οι γονείς μου με ενθάρρυναν να ασχολούμαι με τις χάντρες από το Μοναστηράκι, μόνο και μόνο για να... παραμένω ήσυχη τα Σαββατοκύριακα».

Επόμενος σταθμός για την παρέα των γυναικών είναι η έκθεση-φεστιβάλ xeirotexnika που διοργανώνουν τον επόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κρήτη.

Οσο για την απήχηση της χειροτεχνίας, φαίνεται ότι αυξάνεται καθώς η κρίση έχει στρέψει ακόμα περισσότερο κόσμο σε αυτήν την κατεύθυνση: «Δεν είναι ακριβά χόμπι και σίγουρα κοστίζουν λιγότερο από την ψυχοθεραπεία», λέει η Ελίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «ftiaxto.gr» υπάρχουν 140.000 επισκέπτες τον μήνα, ενώ η σελίδα τους στο Facebook μετρά πάνω από 70.000 likes.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

"Εθνος"