Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΡΓΟΣΕ: Σε μελέτες το μεγάλο έργο της παράκαμψης Αχαρνών

Τον περασμένο Ιούλιο υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη που αφορά την κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ) με την κύρια γραμμή του ΟΣΕ προς Β. Ελλάδα με παράκαμψη του Δήμου Αχαρνών.

Πρόκειται για έργο που ουσιαστικά «συμπληρώνει» τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Αττικής και μάλιστα με σημαντικά τεχνικά έργα. Στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Θα πραγματοποιηθούν τοπογραφικές, συγκοινωνιακές, υδραυλικές, στατικές, Ηλεκτρομηχανολογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Το τμήμα αυτό θα διαθέτει και μία σήραγγα 750 μέτρων στα όρια του Δήμου Αχαρνών (σήραγγα Αχαρνών) ενώ οι γραμμές που υπάρχουν σήμερα είναι πιθανόν να μετατραπούν σε μία νέα οδική λεωφόρο, αμακουφίζοντας και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή.

Για την δημοπράτηση του έργου η ΕΡΓΟΣΕ κοιτά στο νέο ΕΣΠΑ για την απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου που αναμένεται να έχει και ένα σημαντικό προϋπολογισμό. Το ανάδοχο σχήμα αποτελείται από τους: ΜΠΑΛΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΕΡΓΟΝ ΑΤΕ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, Τ. ΤΣΙΚΝΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΔΑΦΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ.

Ο ΣΚΑ έχει έτοιμες τις υποδομές αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ο μεγάλος σταθμός που είχε σχεδιαστεί. Διαθέτει 8 αποβάθρες οι οποίες είναι έτοιμες αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Στην τελική τους μορφή θα διαθέτουν άνω διαβάσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στην παρούσα φάση λειτουργεί ήδη ο νότιος σταθμός του ΣΚΑ, ο ΣΚΑ/Αχαρναί. Όταν σχεδιαζόταν ο σταθμός προέβλεπε να υπάρχει το κλασσικό αστικό δρομολόγιο για τον Προαστιακό: Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ και από εκεί να διακλαδωνόταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πως θα μπορέσει η περιοχή να υποστηρίξει την λειτουργία ενός τόσο μεγάλου σταθμού. Οι πέριξ δρόμοι είναι πολύ στενοί ενώ αυτό που έχει καταφέρει η ΕΡΓΟΣΕ με την παρούσα εργολαβία είναι την κατασκευή ενός μεγάλου παρκινγκ που η χωρητικότητα του θα ξεπερνά τις 500 θέσεις.

ypodomes.com