Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΣΦΑ Αρκαδίας: "Να γίνει σιδηροδρομικός διάδρομος μικτού εύρους"

Για τη σιδηροδρομική επανασύνδεση του Λουτρακίου ο ΣΦΣ Αρκαδίας – Κίνηση Πελοποννησιακής Γραμμής με πρόσφατη επιστολή του ζητάει από τον ΟΣΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προβλεφτεί η δυνατότητα πρόσβασης τόσο από την νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων όσο και από την παλιά στενότερη «μετρική» γραμμή.
Η παραπάνω πρόσβαση μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί με την κατασκευή γραμμής μικτού εύρους (με μια τρίτη σιδηροτροχιά) από τον Ισθμό μέχρι το Λουτράκι, όπως υπάρχει σε ένα τμήμα της καινούριας γραμμής από την Κινέτα προς τα Μέγαρα όπου συμπίπτει ο παλιός με τον νέο σιδηροδρομικό διάδρομο.
Το πλεονέκτημα από έναν τέτοιο διάδρομο μικτού εύρους είναι ότι στο Λουτράκι θα μπορούν να μπουν τραίνα διαφορετικού αξονικού εύρους. Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί συγκοινωνιακά, τουριστικά κτλ. μαζί με τη νέα και η παλιά γραμμή. Η δεύτερη μάλιστα έχει το πλεονέκτημα να περνάει μέσα από οικισμούς και κοντά στο παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας. Επίσης μπορεί να διεισδύσει εγγύτερα στο κέντρο του Λουτρακίου ενώ είναι συμβατή και με πεζοδρομημένες περιοχές σε ζώνες ήπιας κυκλοφορίας όπου μπορούν να κυκλοφορήσουν πιο ελαφρά τραίνα (light rail) ή άλλα μέσα σταθερής τροχιάς όπως σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. 

Επιστολή του ΣΦΣ Αρκαδίας προς τον ΟΣΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου


ΣΦΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Γιάννη Κολοκοτρώνη 5 Τρίπολη
Τηλ./Fax 2710 382397- 6981230265
Website: www.sfsa.gr
Email: info@sfsa.gr

Τρίπολη  9 Ioυλίου 2014                                                      αριθμ. πρωτ.195

ΠΡΟΣ:
1. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο
2. Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΟΣΕ κ. Γρηγόρη  Σαμπατακάκη
3.Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη

Θέμα:  Πρόβλεψη διαδρόμου μικτού εύρους

Με βάση  και τις πρόσφατες  εξαγγελίες σας στην Τρίπολη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο προβλέπεται και η σιδηροδρομική επανασύνδεση του Λουτρακίου. Είναι αυτονόητο ότι εμείς υποδεχόμαστε πολύ θετικά την παραπάνω προοπτική, αφού  αγωνιζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια για την υπόθεση του σιδηροδρόμου στη χώρα μας και περισσότερο για την Πελοπόννησο.
     Ειδικά για την επανασύνδεση του Λουτρακίου έχουμε καταθέσει προτάσεις και σε σχετική ημερίδα στο Λουτράκι όπου είχαμε συμμετάσχει πριν από μερικά χρόνια.  Θέλουμε λοιπόν  να επισημάνουμε ότι θεωρούμε χρήσιμο, ο σχεδιασμός της γραμμής από τον Ισθμό μέχρι το Λουτράκι να προβλέπει  γραμμή μικτού εύρους (κανονική και μετρική).  Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ιδιαίτερα για τη σκοπιμότητα αλλά και για το τεχνικά εφικτό της πρότασής μας. Θεωρούμε ότι (λόγω μικτού εύρους) δεν θα υπάρξει  σημαντικό οικονομικό κόστος, αφού πρόκειται για ελάχιστα χιλιόμετρα και χωρίς αξιόλογες επιβαρύνσεις αλλαγών τροχιάς.
     Eίναι αυτονόητο το πλεονέκτημα της   πρόσβασης   στο Λουτράκι,  τόσο από τη νέα ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) όσο και από την παλιά μετρική. Μπορεί να πολλαπλασιάσει τα οφέλη της γραμμής ως τακτικής συγκοινωνιακής σύνδεσης αλλά  και ως τουριστικού διαδρόμου άμεσα προσβάσιμου και από την δυνητικά πολύπλευρη αξιοποίηση  της παλιάς υφιστάμενης «μετρικής» γραμμής. Η τελευταία άλλωστε διαθέτει και το πλεονέκτημα της δυνατότητας βαθύτερης διείσδυσης προς το κέντρο της πόλης του Λουτρακίου με ελαφρύτερο τροχαίο υλικό.  Στην περιοχή της Κορινθίας γνωρίζουμε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον προς  την  κατεύθυνση αξιοποίησης της μετρικής γραμμής.  Εμείς  θεωρούμε ότι η ύπαρξη του σημερινού μετρικού δικτύου μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά κοντά στη  νέα  ΣΓΥΤ αφού η τελευταία, παρά τα   αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά της, μειονεκτεί στο ότι δεν διέρχεται μέσα από τους οικισμούς και δεν καλύπτει ορισμένες ζώνες  τοπικής συγκοινωνιακής, τουριστικής ή άλλης σημασίας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι «παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες» και ότι η πρότασή μας θα αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή.

Για τον ΣΦΣΑ   και την Κίνηση Πελοποννησιακής Γραμμής

        Ο Πρόεδρος                                       Ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος                      Μπρούσαλης                                                               Γιάννης Αθανασούλης



Από τον ΣΦΣΑ – Κίνηση Πελοποννησιακής Γραμμής