Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Ma ZeHua, το μεγάλο αφεντικό της Cosco στην Αθήνα

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Στην Αθήνα αναμένεται στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, ο Ma ZeHua, ο ισχυρός άνδρας της China Cosco Holdings. Τις ίδιες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ ποιοι όμιλοι από τους έξι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Πειραιά θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, θα λάβουν πρόσβαση στο data room της εισηγμένης και θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο σύμβασης. 
Αφορμή για την έλευση του Ma ZeHua η μεγάλη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια στην οποία θα συμμετάσχουν εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις. Η επίσκεψη ZeHua έρχεται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του προκατόχου του κάπτεν Wei Jiafu και αναμένεται να συνοδευθεί με επαφές με Έλληνες αξιωματούχους και τα στελέχη της εν Ελλάδι κινεζικής θυγατρικής του. 
Προηγείται δε αυτή η επίσκεψη κατά μια εβδομάδα της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang που αναμένεται μετά τα μέσα Ιουνίου στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.
Η ατζέντα των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων πέραν του Πειραιά περιλαμβάνει το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης, την αναβάθμιση των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, το real estate. Πάνω από όλα, του ΟΛΠ εξαιρουμένου, περιλαμβάνει και την περαιτέρω ενθάρρυνση των ελληνικών επενδύσεων στην Κίνα και ειδικότερα από Έλληνες εφοπλιστές που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει παραγγελίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά ναυπηγεία συχνά με χρηματοδοτήσεις από κινεζικές τράπεζες. Με αυτά τα δεδομένα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την σημασία της συγκυρίας των επομένων εβδομάδων για το Πεκίνο. Ειδικά μετά την απροσδόκητα ευρεία κάθοδο στο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ, για τον οποίο εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και οι APM Terminals, θυγατρική της A.P. Moller-Maersk Group, Ports America Group Holdings, Cartesian Capital Group LLC, International Container Terminal Services και Utilico Emerging Markets Limited.


Πηγή:www.capital.gr