Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Βαρκελώνη: Συλλήψεις και επεισόδια κατά την εκκένωση σιδηροδρομικού κτιρίου από καταληψίες

Στη σύλληψη 23 ατόμων προχώρησε η αστυνομία της Βαρκελώνης κατά τη διάρκεια μιας νύχτας νέων επεισοδίων με αφορμή την εκκένωση ενός επί 17 χρόνια υπό κατάληψη κτιρίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν στο τέλος μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας το βράδυ της Πέμπτης περίπου 60 νεαροί άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες σε καταστήματα και να βάζουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών.
Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ανήσυχη νύχτα στη Βαρκελώνη. Τις πορείες και τα επεισόδια πυροδότησε η απόφαση της Δικαιοσύνης να διατάξει την εκκένωση του κτιρίου Can Vies από τους καταληψίες. Το κτίριο, αν και ανήκει στην εταιρεία σιδηροδρόμων της Βαρκελώνης, τα τελευταία 17 χρόνια τελεί υπό κατάληψη λειτουργώντας ως αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Η απόφαση πάρθηκε καθώς έχει αποφασιστεί η κατεδάφισή του στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου ανάπλασης της περιοχής. Οι καταληψίες έχουν εντολή να εγκαταλείψουν το κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή του Sants ως τις Μαΐου. 
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν συλληφθεί δεκάδες άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι, οι οποίοι με σύνθημα «Αν αγγίξετε Can Vies θα μας αγγίξετε όλους» αντιδρούν στην εκκένωση, ενώ ένας από τους καταληψίες δήλωσε στην ισπανική El Pais: «Διαμαρτυρόμαστε γιατί οι πολιτικοί θέλουν μια Βαρκελώνη διαφορετική από αυτή που θέλουν οι πολίτες. Εκείνοι θέλουν μια πόλη πολυτελείας, γεμάτη τουρίστες με χρήματα. Εμείς πηγαίναμε στο Can Vies γιατί με τέτοιες τιμές δεν μπορούμε να καταναλώσουμε τίποτα».
O δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ξαβιέρ Τρίας, ερωτηθείς για το κατά πόσο ήταν απαραίτητο να διαταχθεί η εκκένωση δήλωσε: «Ξέραμε ότι επρόκειτο να προκαλέσει αντιδράσεις γι' αυτό και διαπραγματευόμαστε επί τρία χρόνια, όπως πρέπει να υπακούσουμε το νόμο».

"Εθνος"