Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο – Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε για τα καλά και είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί με την πίεση και των δανειστών αφού είναι μέσα στη λίστα των μέτρων του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα όλα δείχνουν ότι πέφτει και πάλι στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα που θα ανοίξει και πάλι το καλοκαίρι από τις αρχές του Ιουνίου.
Κατάργηση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το είπε καθαρά, η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχθεί την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι κατά βάση δύο. Το πρώτο αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα υπάγονται σε καθεστώς μονιμότητας.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε όλους τους υπαλλήλους και σε αυτούς δηλαδή που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.
“Δόκιμοι” δημόσιοι υπάλληλοι για δύο χρόνια Το πρώτο σενάριο είναι αυτή τη στιγμή και το επικρατέστερο. Μάλλον θα εφαρμοστεί με την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι τα πρώτα δύο χρόνια από την πρόσληψη ενός υπαλλήλου θεωρούνται δοκιμαστική περίοδος, μια περίοδος δηλαδή κατά την οποία κρίνονται οι ικανότητες του υπαλλήλου στο τέλος ή κατά τη διάρκεια της οποίας η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να τον απομακρύνει κρίνοντάς τον ως μη επαρκή.
Το σενάριο αυτό σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί καθώς δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους ήδη εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ αντίθετα η άρση της μονιμότητας όλων θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Ξανά στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
Είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει είπε μόλις χθες σε συνέντευξή του ο κ. Βρούτσης ανοίγοντας και πάλι διάπλατα τη συζήτηση.
Με δεδομένη την πίεση τόσο από τους εργοδότες, όσο και από την Ευρώπη η κυβέρνηση εξετάζει εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή.
Στο τραπέζι από τον Ιούνιο πέφτει και πάλι το θέμα της αύξησης των απολύσεων κατά 10% και ως 30 άτομα τον μήνα αλλά και η απελευθέρωση των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 300 άτομα.
Αλλαγές που σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του τρόπου προκήρυξης των απεργιών αλλά και της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργάνων και την ταυτόχρονη επαναφορά του λεγόμενου “λοκ άουτ” της ανταπεργίας δηλαδή αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Λόγω εκλογών στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα ειδικά το θέμα των απολύσεων πήγε... περίπατο, όμως φαίνεται πως επανέρχεται και μάλιστα οι αποφάσεις αναμένονται ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

newsit