Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ενα πρωτότυπο ταξίδι με ποδήλατο και τρένο

Ενα πρωτότυπο ταξίδι με τρένο και με ποδήλατο αλλά και μια ποικιλία από εμπειρίες όπως τοξοβολία, περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη, παρατήρηση πτηνών, επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία και ξενάγηση στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πάνω από διακόσιοι ποδηλάτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη στην Ελλάδα «τραινο-ποδηλατοβόλτα» που διοργάνωσε χθες ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Βυρώνειας, με τη συνδρομή της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και πολλών ακόμη δικτύων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδηλάτου και του οικοτουρισμού.

Τα ποδήλατα «φορτώθηκαν» στο τρένο στη Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν σε ειδικά βαγόνια-σκευοφόρους. Οι ιδιοκτήτες τους επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία 600 που τους μετέφερε στο σταθμό της Βυρώνειας Σερρών. Εκεί συναντήθηκαν με πολλούς ακόμη ποδηλάτες και όλοι μαζί άρχισαν τη βόλτα με ποδήλατο προς το λιμανάκι της Κερκίνης στο γραφικό χωριό Λιθότοπος, ακολουθώντας τη διαδρομή επί του ανατολικού αναχώματος της λίμνης. Η διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής στη Βυρώνεια κάλυψε μήκος 51 χιλιομέτρων ενώ πραγματοποιήθηκε και μια συντομότερη, μήκους 18,5 χιλιομέτρων.

«Ήταν η πρώτη φορά που υλοποιήθηκε μια προσπάθεια συνδυασμένης τουριστικής διαδρομής με τη χρήση τρένου και ποδηλάτου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του εθνικού συντονιστικού κέντρου Εurovelo για την Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς.

Σημειώνει δε, ότι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν το οχυρό του Ρούπελ και τα λουτρά στο Άγκιστρο και το Σιδηρόκαστρο, να γευτούν τα ειδικά μενού που είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι του «Μεθοριακού Σταθμού», να ακούσουν ζωντανή μουσική, να ενημερωθούν για το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας και να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ICT (ict13gr.blogspot.gr) που υποστηρίζει τις προσφορές μεταφορών και τουρισμού κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής Eurovelo13, από τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας στη θάλασσα του Μπάρενς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου 20 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

«Και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνδυασμένων τουριστικών πακέτων που να περιλαμβάνουν προσφορές μεταφορών, διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία, φαγητό σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης και ποδηλατικές διαδρομές με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε συγκεκριμένες διαδρομές» σχολιάζει ο κ. Φαρφαράς. Παράλληλα, τονίζει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς πακέτων μεταφοράς κατόπιν παραγγελίας (on demand) για τη χρήση βαγονιών του ΟΣΕ κατά περίπτωση προκειμένου να μεταφέρονται ποδήλατα σε κάποιους προορισμούς.

Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της «τραινοποδηλατοβόλτας», τους ποδηλάτες συνόδευαν εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Σιντικής), για τυχόν ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τη διοργάνωση υποστήριξαν η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας - Θράκης, το δίκτυο EUROVELO, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς, οι Bike Riders Serres team, οι snowboardholics.gr, οι Kοιν. Σεπ.-ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας και ο ξενώνας Λιμναίο (Χρυσοχώραφα Κερκίνης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ