Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ιαπωνία: Φροντίζοντας κήπους λίγο πριν έρθει το τρένο

Το πρόγραμμα, απευθύνεται ακόμη και σε αρχάριους, καθώς γεωπόνοι αναλαμβάνουν να τους διδάξουν τα βασικά πριν αρχίσουν να φτιάχνουν το μικρό τους κήπο.
Τι κάνεις για να σκοτώσεις την ώρα σου μέχρι να έρθει το τρένο; Εάν περιμένεις σε έναν από 13 ιαπωνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Soradofarm κι έχεις να διαθέσεις μερικές εκατοντάδες ευρώ ετησίως, παίρνεις τη σκάλα για την ταράτσα και περνάς το χρόνο σου δημιουργικά, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός μίνι οικοσυστήματος.

Όλα άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ένας λαχανόκηπος έκανε την εμφάνισή του στη στέγη του σιδηροδρομικού σταθμού Εμπίσου του Τόκιο. Πλέον στην ιαπωνική πρωτεύουσα υπάρχουν 5 και σε ολόκληρη τη χώρα 13 τέτοιοι πράσινοι σταθμοί, όπου παρτέρια εμβαδού 3 τετραγωνικών μέτρων ενοικιάζονται προς περίπου 700 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από το χώρο, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα εργαλεία, το νερό, ακόμη και οι σπόροι λαχανικών ή λουλουδιών. Το πρόγραμμα, μια πρωτοβουλία της East Japan Railway Company σε συνεργασία με την εταιρεία ψυχαγωγίας Ekipara, απευθύνεται ακόμη και σε αρχάριους, καθώς γεωπόνοι αναλαμβάνουν να τους διδάξουν τα βασικά πριν αρχίσουν να φτιάχνουν το μικρό τους κήπο.


SORADOFARM
«Προωθούμε το πρασίνισμα των πόλεων», δήλωσε πρόσφατα στο Co.Exist ο Μακότο Καβάντα, εκπρόσωπος της JR East. «Αρχίσαμε αυτήν την επιχείρηση με τους λαχανόκηπους λόγω της επιθυμίας μας να συμβάλουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση των περιοχών κατά μήκος των γραμμών του τρένου».
Οι δύο εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν περισσότερους λαχανόκηπους πάνω ή κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και η ζήτηση είναι μεγάλη και οι υπάρχοντες κήποι έχουν αρχίσει να αποτελούν πόλο έλξης για οικογένειες και παρέες που βρήκαν ένα νέο τόπο συνάντησης και ένα νέο δημιουργικό και εποικοδομητικό μέσο ψυχαγωγίας.

"Ναυτεμπορική"