Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Σερβία: Ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Πάντσεβο με Ρωσικό δάνειο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, έθεσε σήμερα σε λειτουργία τα έργα κατασκευής και ηλεκτροδότησης της 2ης σιδηροδρομικής γραμμής από τη λεγόμενη ‘γέφυρα του Πάντσεβο’, στα περίχωρα του Βελιγραδίου, προς την ίδια την πόλη Πάντσεβο, σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από το Βελιγράδι.
Με την ευκαιρία ο κ. Νίκολιτς διεμήνυσε ότι χάρη σε παρόμοια προγράμματα υποδομής η Σερβία συνεχίζει και παραπέρα να πορεύεται στον δρόμο προς την οικονομική της ανάκαμψη, επειδή η ίδια υστερούσε στον τομέα αυτό επί δεκαετίες.
«Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους επενδυτές να καταβάλουν επενδύσεις στη Σερβία, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σίγουρους τόπους για τον πολλαπλασοασμό του κεφάλαιου που θα επενδύσουν. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους κρατικούς ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας, της Κίνας, των Εμιράτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και πολλών άλλων, με τους οποίες συνεργαζόμαστε στην υλοποίηση πολλών αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Σερβία»,- τόνισε ο κ. Nikolić στην ίδια επίσημη τελετή.
«Η παραπέρα υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Σερβία θα συμβάλει για την παραπέρα καταβολή ξένων επενδύσεων στη χώρα, και έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Επίσης, χάρη στον παραπέρα εκσυγχρονισμό των σερβικών σιδηρόδρομων θα αποκτήσουμε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από τις διαμετακομίσεις, και, επίσης, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Σερβίας θα κομίσει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τον αυξημένο αριθμό επιβατών»,- τόνισε με την ευκαιρία ο πρόεδρος Νίκολιτς.
Άλλωστε, η υλοποίηση αυτών των έργων έργων πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τα χρηματικά μέσα της ρωσικής πίστωσης ειδικού προορισμού προς τη Σερβία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η Σερβία καλλιεργεί τις σχέσεις φιλίας με όλους και ότι η ίδια δεν επιθυμεί να γίνει εχθρός του κανενός. «Εμείς προσφέρουμε φιλία και όχι έχθρα. Εκείνοι που επιθυμούν εχθρικές σχέσεις ας πηγαίνουν κάπου αλλού, θα τις βρουν εύκολα»,- συμπλήρωσε ο κ. Nikolić. O ίδιος εξήγησε ότι ο παραπέρα εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής υποδομής αποτελεί έναν από τους στόχους προτεραιότητας της Κυβέρνησης της Σερβίας, για χάρη του αναπτυξιακού δυναμικού που φέρνει μαζί της αυτή η υποδομή για όλη τη σερβική οικονομία.
Σημειώνεται στο τέλος ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić, διεμήνυσε, στην ίδια τελετή των εγκαινίων, ότι η Σερβία θα συνεχίσει την κατασκευή των προγραμμάτων τα οποία είχε αρχίσει, από προηγούμενα, με παράγοντες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και ότι η ίδια επιθυμεί τη σύναψη νέων συμφωνιών μ’αυτούς.
Η παραπέρα υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Σερβία θα συμβάλει για την παραπέρα καταβολή ξένων επενδύσεων στη χώρα, και έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Επίσης, χάρη στον παραπέρα εκσυγχρονισμό των σερβικών σιδηρόδρομων θα αποκτήσουμε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από τις διαμετακομίσεις, και, επίσης, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Σερβίας θα κομίσει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τον αυξημένο αριθμό επιβατών»,- τόνισε με την ευκαιρία ο πρόεδρος Νίκολιτς.

Ράδιο Σερβία
Balkans.com