Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Οδοιπορικό στους Σταθμούς του Έβρου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό, όταν μιλάμε για τους λόγους ιδρύσεως αυτής της πόλης, θα πρέπει να είναι ο Σιδηρόδρομος (ο οποίος περνούσε από την περιοχή μας και συνέδεε την Βιέννη με την Κων/πολη). Πέραν του Σταθμού Αλεξ/πόλεως , δεκάδες άλλοι Σταθμοί δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου οι οποίοι έδωσαν ζωή στα χωριά και αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο της περιφέρειας με την υπόλοιπη χώρα (κι όχι μόνο).
Οι Σταθμοί των κωμοπόλεων και των χωριών (όπου υπήρχαν) έπαιξαν κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομίας (και κατ'επέκτασιν της κοινωνίας) καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη του κάθε τόπου.. Οι περισσότεροι εξ 'αυτών ήταν μικρά αρχιτεκτονικά "αριστουργήματα" με την απλότητα και την νεοκλασσική τους όψη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες (παλαιότερων χρόνων) από τους Σταθμούς του Έβρου. Σήμερα, μετά την απαξίωση και τον παραγκωνισμό των σιδηροδρόμων, τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουν απομείνει "κουφάρια" αφού η εγκατάλειψη κι ο χρόνος δουλεύουν πάντα αρνητικά..
(Σημ. ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη είναι το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιείται περισσότερο)
Ας ευχηθούμε κάποια στιγμή οι Σταθμοί να ξαναζωντανέψουν, να αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη, να παίξουν τον ρόλο για τον οποίο είναι προορισμένοι και μαζί με όλα αυτά να ξαναγεμίσουν με ζωή και τα χωριά μας.


(φωτό από αρχείο ΟΦΣ)






































oldalexandroupoli.gr