Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ψήφισμα για την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου

Ο Εθνάρχης Χαρ. Τρικούπης κατασκεύασε στα τέλη του 19ου αιώνα την Σιδηροδρομική Γραμμή (Σιδ/μος ΒορειοΔυτικής Ελλάδος - ΣΒΔΕ) 63 χλμ από Αγρίνιο προς Μεσολόγγι και Κρυονέρι. Από εκεί με φέρυ – μπωτ με σιδηροτροχιές φθάνανε στην Πάτρα. Δυστυχώς, το 1970 η Χούντα διέκοψε τη λειτουργία του ΣΒΔΕ.
Σήμερα και αφού η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έγινε μόνο για τροχοφόρα και η προσχεδίαση της Ευρωπαϊκής Σιδ/κής Γραμμής Ιωαννίνων – Αντιρρίου αγνόησε το Αγρίνιο (Σταθμός στην Ρίγανη) απομένουν τώρα πλέον οι επόμενοι εφικτοί στόχοι, όπως τους περιγράφει σε άρθρο του ο Ιδρυτής του Ομίλου «Χ. Τρικούπης» Γ. Μαυρίκας, για τους οποίους τόσο ο Όμιλος Φίλων Σιδ/μου ΒΔ Ελλάδος «Χ. Τρικούπης» όσο και κάθε εκλεγμένος, που νοιάζεται για την εγκαταλειμμένη Νοτιοδυτική Στερεά οφείλει να αγωνιστεί και οι οποίοι είναι (κατά σειρά προτεραιότητας):
α) Με δεδομένη την ανακαινισμένη Σιδ/κή Γραμμή ΣΒΔΕ να λειτουργήσει ως διασύνδεση Αγρινίου – Μεσολογγίου με Πάτρα και Αθήνα, έστω με πρωτοβουλία των 3 πόλεων.
β) Με μικρή διακλάδωση από Σταμνά να συνδεθεί και το Πλατυγιάλι με τον ΣΒΔΕ.
γ) Πριν μελετηθεί η χάραξη της Ευρωπαϊκής Γραμμής από Ιωάννινα προς Νότο να απαιτήσουμε μετά την Άρτα και την Αμφιλοχία να καταλήγει π.χ. μέσω της Διώρυγας Δ7 στο παλιό Αεροδρόμιο του Αγρινίου (όπου διέρχεται και ο ΣΒΔΕ).
δ) Σε απόλυτη συνεργασία με όλες τις πόλεις προς τον Κορινθιακό να προσχεδιασθεί κι αποφασισθεί ότι η ολοκλήρωση του Σιδ/μου Στερεάς Ελλάδας θα προβλέπει χάραξη Πλατυγιαλιού – Βόλου μέσω Αγρινίου – Συκιάς Μακρυνείας – Ναυπάκτου – Ιτέας – Άμφισσας – Τιθορέας. Έτσι, η απόσταση Ναυπάκτου – Θεσσαλονίκης θα είναι κατά 65 χλμ μικρότερη από την απόσταση Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Κάθε καλόπιστος ορθολογιστής αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα για τις πιο εγκαταλειμμένες κι απομονωμένες πόλεις της αγνοημένης Δυτ. Στερεάς. Επιτέλους και οι μόνιμα εγκαταλειμμένοι νομοί Αιτ/νίας και Φωκίδας δικαιούνται να συνδεθούν και να έχουν τη βασική υποδομή ανάπτυξης, που είναι οι Σιδηρόδρομοι, με τους προηγμένους Νομούς Φθιώτιδας και Μαγνησίας. Εξ άλλου, όλοι λένε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά δυστυχώς μόνο ο Εθνάρχης Χ. Τρικούπης το εννοούσε.
ΌΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔ/ΜΟΥ ΒΔ ΕΛΛΑΔΟΣ «Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ»
Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας
Βαγγέλης Πυρπύλης                                                       Χρυσάνθη Μαυρίκα - Χαραλαμπάκη
Σουλίου 51, Αγρίνιο      τ| 2641022202            e| ofstrikoupis@gmail.com
ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας
Νίκος Σκιαδάς                                                                   Μόνικα Διαμαντή
Χ. Τρικούπη 10, Αγρίνιο                 τ| 2641028902           e|iaedse@gmail.com
AMNIZIARAILFANCLUB
Νίκος Καραγεώργος                                                         Γιώργος Μάντζιος



aixmi-news.gr